Nyheter

– Ikke rør UDs kulturmidler

Å bygge ned UD og Music Norways kultursatsing nå, vil i siste instans gå ut over publikum her hjemme, skriver Hayden Powell og Eyolf Dale i et innlegg på Ballade.no

(Bildet over: Hayden Powell og Eyolf Dale. Foto: Kari Grete Jacobsen)

UDs kulturmidler er svært viktige for norske musikere og ensembler som turnerer utenlands. Denne virksomheten dekkes i liten grad av andre tilskuddsordninger. Regjeringen har foreslått å bygge ned ordningen i statsbudsjettet for neste år.

Norsk jazz er i medvind, med solid presseoppmerksomhet og høy konsertfrekvens internasjonalt. Dette skaper arbeidsplasser og muliggjør et mer mangfoldig kulturfelt i Norge.

At norske utøvere, også innen jazzen, har en omfattende internasjonal virksomhet bidrar til at norsk musikk får et større marked. Dersom norske musikeres marked snevres inn, vil det få konsekvenser også for publikum her hjemme.

Treffsikker og ubyråkratisk ordning
Music Norway er i ferd med å bygge opp sitt eksportprogram, som er både treffsikkert og ubyråkratisk. Det foreslåttet kuttet vil ramme en del av kulturlivet som er nytenkende og vitalt, utadrettet og innovativt.

For den norske musikkbransjen er markedet ute minst like viktig som markedet her hjemme, og incentiver som ordningene i Music Norway og UD bør videreføres, ikke bygges ned. Derfor håper vi at UDs kulturmidler skånes når statsbudsjettet skal vedtas før jul.

Hayden Powell, trompetist og styremedlem i Østnorsk jazzsenter
Eyolf Dale, pianist og styremedlem i Østnorsk jazzsenter

Dette innlegget ble publisert på Ballade 20.oktober 2014.

Fra forsiden

Intervju

OJKOS spelar Andrine Dyblie Erdal

I den nye OJKOS-stallen frå 2023 er det ein som skil seg litt ekstra ut - cellisten Andrine Dyblie Erdal har bakgrunn frå den klassiske musikken og er utdanna i orkesterdireksjon frå Norges Musikkhøgskolen, og starta orkesterinteressen i ung alder i Nordstrand ungdomsorkester. No har ho skrive sitt første verk for OJKOS!