Østnorsk jazzsenter er et regionalt kompetansesenter for jazz med arbeidsoppgaver innen formidling, opplæring.

Rekruttering

Et av jazzsenterets viktige arbeidsområder er opplæring og formidling av jazz og improvisert musikk til/for ungdommer i alle aldre. Vi driver blant annet med turnévirksomhet i videregående skole, jazzkurs for jenter i samarbeid med AKKS,  opplæringstiltak overfor storband og våre årlige ”Framtida i norsk jazz”-arrangementer.

_____________________________________________________________________________________________________

VGS-jazz

I samarbeid med fylkeskommuner på Østlandet arrangerer Østnorsk jazzsenter skoleturneer og seminarturneer i videregående skole. Ta kontakt med oss på post@ostnorskjazzsenter hvis du har ideer eller ønsker!

Dette har vi gjort:

Skoleåret 2011/2012: Jazzworkshop uten fallskjerm – med Hayden Powell trio
Hayden Powell (trompet), Eyolf Dale (piano) og Jo Fougner Skaansar (bass)

HP trio inviterer elevene med på et musikalsk basehopp – uten fallskjerm. Det handler om å kaste seg ut på noe man ikke vet hvordan ender, under trygg og stødig veiledning fra de tre erfarne musikerne.

Elevene får innblikk i hvordan HP trio jobber når de utvikler låter, og hvordan de integrerer improvisasjon i musikken. Trioen tat for seg ulike innfallsvinkler til det å improvisere. Det kan være å ta utgangspunkt i en melodi og improvisere rundt denne, lydbasert improvisasjon eller kollektiv improvisasjon. Målet for workshopen er å ufarliggjøre improvisasjon og jazz – og motivere elevene til å eksperimentere med musikk og tenke ”utenfor boksen”.

_______________________________________________________________________________

Skoleåret 2010/2011: FRITT FRAM – en workshop der lyd og ulyd er like velkommen!
Med Anita Kaasbøll og Stina Moltu (vokal og elektronikk)

I regi av Østnorsk jazzsenter og Oppland fylkeskommune reiser Anita Kaasbøll og Stina Moltu på en ”workshopturné” med tittelen ”Fritt fram!” til videregående skoler i Østlandsregionen. Workshopen er åpen for alle instrumenter på alle nivå. Her kreves ingen forhåndskunnskap om improvisasjon, og workshopen opererer på tvers av sjangere.  Workshopen kan tilpasses ulike nivåer, og opplegget kan tilpasses til en halv eller hel skoledags undervisning. Størrelser på elevgruppene og omfanget kan også tilpasses den enkelte skole. Moltu og Kaasbøll kan også holde konserter i forbindelse med workshopen, dersom skolene er interessert i dette.

Gjennom arbeid med lydkomposisjoner og bevisstgjøring av samspillprosesser ønsker ” Fritt fram!” å inspirere unge musikere til musikalsk lekenhet og nyskaping. Det legges opp til utforsking av utradisjonelle lydressurser på instrumentene og samspill hvor de tradisjonelle bandrollene er snudd på hodet. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Både Stina Moltu og Anita Kaasbøll er utdannet ved jazzlinja i Trondheim. Stina Moltu er en nyskapende og kreativ musiker og komponist. I 2011 gir hun ut sitt debutalbum under artistnavnet Stina Stjern. Anita Kaasbøll sitt musikalske hovedprosjekt er Bladed, der hun synger og komponerer musikken. I tillegg er Anita en del av Trondheim Voices.

_______________________________________________________________________________

Skoleåret 2009/2010: VILLSPILL MED JAZZGASS – et seminar med ulike innfallsvinkler til improvisasjon og samspill.
Med gitarist Hedvig Mollestad Thomassen og trommeslager Ivar Loe Bjørnstad.

I regi av Østnorsk jazzsenter og Oppland fylkeskommune reiser Thomassen og Bjørnstad på en ”seminarturné” med tittelen ”Villspill med jazzgass” til videregående skoler i Østlandsregionen. Villspill med jazzgass er et heldags undervisningsopplegg for musikkstudenter og lærere i videregående som tar i bruk ulike innfallsvinkler for improvisasjon og samspill i band og ensembler. Opplegget kan tilpasses til en halv eller en hel skoledags undervisning og passer best for grupper av elever og/eller læreres på fire til ti personer. Seminaret gir en introduksjon til improvisasjonsfaget og er tilrettelagt for nybegynnere, så vel som viderekommende.

Hedvig Mollestad Thomassen og Ivar Loe Bjørnstad er begge utdannet ved Norges musikkhøgskole, og de er aktive utøvere på den norske rock- og jazzscena. Mollestad Thomassen har i flere år vært tilknyttet JazzAKKS-kursene i Oslo som gitar- og bandlærer. I fjor mottok gitaristen Moldejazz sitt talentstipend, og hun vil kvittere for prisen med konsert i Molde med sin egen kvartett til sommeren.

_______________________________________________________________________________________________________

Tidligere år:
2009: Epleimpro med Eple trio – seminarturné
2008: Improintro – en seminarturné med Bendik Giske (saksofon) og Lars Tormod Jenset (bass)
2007: Rytmisk råkjør – seminarturné med Frode Berg (bass) og Erik Smith (trommer)
2006: Live Maria Roggen (vokal) og Vigleik Storaas (piano) på seminarturné
2006: Frøy Aagre kvartett på turné i Oppland
2005: Helge Lien på seminarturné
2005: Motif på turné i Telemark
2004: Mathias Eick kvintett på turné i Hedmark og Oppland
2004: Håkon Kornstad på seminarturné

______________________________________________________________________________________________________

Framtida i norsk jazz

«Framtida i norsk jazz» er en årlig konsertbegivenhet som handler om å skape en arena hvor unge talentfulle utøvere i alderen 15-22 får presentere seg og sin musikk på gode norske klubbscener foran et åpent og interessert publikum.

Vi gjør de proffe konsertscenene, med proff PA, lydtekniker, lys og gode spilleforhold, tilgjengelig for den neste generasjon jazzutøvere. Hver høst siden 2001 har vi arrangert en stor «framtids-mønstring» på Konsertforeningen Blå (2001-2006) og Nasjonal jazzscene (2007- 2011). Konseptet har etter hvert utviklet seg til å bli et samarbeid mellom oss, Sørnorsk og Midtnorsk jazzsenter, med én konsert i hver region. Prosjektet er et supplement til Norsk jazzforum/Rikskonsertenes lanseringsprogram «JazzIntro» som lanserer talenter i aldersgruppen over Framtida i norsk jazz. Framtida i norsk jazz er også et særegent klubbarrangement som står på egne ben, og slik sett utfyller funksjonen til de store festivalenes ungdomsscener.

Disse har deltatt på «Framtida i norsk jazz»:

2013: Mirage Ensemble + Moksha + 1000 + Erle & Slaget
2012: Eat my cake + Thomas Litleskaret kvartett + The Buerau
2011: Sofus + Rampage! Trio + Chili Vanilla + Skadne Krek
2010: Oseth/Lavik duo + Svans + Shotgun + Machine Birds
2009: Jazzhue + Grapefruit Moon + Synne Sanden band + Safe
2007: PELbO + Vandt Kande + Kim Erik Pedersen kvartett
2006: Pomeroy + Aphrodisiac + Aksel Jensen Lucky Three + Matto Molto
2005: Picidae + Splashgirl + The Sound Circus2004: Duo Latte + Tara trio + Mental Timeout +Funk Factory
2003: Naiv Sersjant + PUMIX + Sæter Action Five + Dr. Nielsen Concept
2002: Blokk 5 + Triologi feat. Hanna Gjermundrød + Lost Time Group + Achtung
2001: Groovy Gravy + Jazzsafari + Egentlig engler + Pære + Sauna siden mandag
_________________________________________________________________________________

Improvisasjonskurs

I samarbeid med fylkeskommunene og andre aktører i regionen sender vi ut musikere og pedagoger til forskjellige improvisasjonskurs for amatørmusikere.
Vi ønsker å videreutvikle seminartilbudet i samarbeid med folkehøgskoler, ungdomsskoler, kulturskoler og andre. Har du ideer eller ønsker, ta kontakt!

2011: Improvisasjonskurs for sangere – i samarbeid med AnJazz på Hamar

Kurset går over to helger våren 2011: 2. – 3. april og 7. – 8. mai (samtidig som Anjazz – Hamar jazzfestival)
Sted: Toneheim folkehøgskole/Hamardomen, Hamar
Instruktører: Silje Ræstad Karlsen og Lise Hvoslef

Om kurset

Den første helgen drier seg om å undersøke ulike måter å tilnærme seg stemmeimprovisasjon på. Deltakerne vil få ulike oppgaver under kyndig veiledning av instruktørene. Temaer det skal jobbes med er: Harmonisk improvisasjon, rytmikk, kommunikasjon, innstudering av standardlåter og tolkning av innspilt materiale. I tiden mellom de to samlingene vil deltakerne få noen oppgaver å jobbe med hjemme.

Den siste samlingen foregår samtidig med Anjazz – Hamar jazzfestival. Kurset ender opp i en konsert – deltakerne og instruktørene har fått i oppdrag å varme opp for avslutningskonserten under jazzfestivalen i selveste Hamardomen!

Hvem passer kurset for?

Kurset er for deg som synger aktivt, enten som en del av utdannelsen/skolegangen din, eller du er en amatør på relativt høyt nivå. Da det er begrenset med plasser på kurset, setter vi stor pris på å få et lite lydopptak av at du synger.

Påmelding til post@ostnorskjazzsenter.no innen 10. mars.

__________________________________________________________________________________

2010: Improvisasjonskurs for sangere m/Live Maria Roggen

Dette kurset ble arrangert våren 2010 over to helger, én helg på Union scene i Drammen og én helg på Øvingshotellet i Oslo.
Kurset var tilrettelagt for sangere fra 16 år og oppover – med eller uten improvisasjonserfaring.

Den første helgen dreide seg om å undersøke forskjellige måter å nærme seg stemmeimprovisasjon på. Deltakerne fikk ulike improvisasjonsoppgaver under veiledning av Live. Det ble jobbet med innstudering av låter for improvisasjon, og kurset bestod av både fellesøvelser og individuell veiledning.

I ukene mellom første kurshelg og avsluttende kursdag øvde deltakerne på et par låter ved hjelp av innstuderingsteknikkene som ble gjennomgått i kursets første del. En liten komgruppe med dyktige musikere var med på den siste samlingen, og ga deltakerne muligheten til å ta erfaringene et skritt videre.

________________________________________________________________________________

JazzAKKS

JazzAKKS er kurs for jenter og damer som ønsker å lære mer om improvisasjon og samspill i jazzband. JazzAKKS er et samarbeid mellom AKKS Oslo og Østnorsk jazzsenter.

I Oslo har vi kjørt bandkurs for nybegynnere og viderekomne, samt vokalkurs for nybegynnere og viderekomne i perioden 2009 – 2013.
I Drammen har vi siden høsten 2010 tilbudt jazzAKKS-workshops med ulike tema.

JazzAKKS-lærere har vært Maren Selvaag (samspill og piano), Silje Ræstad Karlsen (vokalkurs), Anita Kaasbøll (vokal), Ellen Andrea Wang (bass), Elisabeth Nesset (trommer), Kari Rolland (saksofon), Hedvig Mollestad Thomassen (gitar), Ine Hoem (vokal) og Ellen Brekken (bass).

Nærmere informasjon om jazzAKKS-kursene finnes på www.jazzakks.no.

_______________________________________________________________________________________________________

Sommerkurs i storbandspill

Østnorsk jazzsenter arrangerer sommerkurs i storbandspill i samarbeid med Hedmark og Oppland musikkråd. Kurset ble arrangert for første gang i 2009, og finner sted hvert år første eller andre uka i august. .

 

På sommerkurset i 2012 vil Hildegunn Øiseth og Andreas Håkestad undervise i storbandspill og improvisasjon. Hanna Paulsberg (sax), Gunhild Seim (trompet), Espen Berg (komp) og Kristoffer Kompen (trombone) er gruppeinstruktører.

Tidligere år har Erik Johannessen (storband/trombone), Even Kruse Skatrud (storband), Hayden Powell (storband), Beate Elstad (sax), Ingrid Kindem (komp) og Jo Fougner Skaansar (komp) vært engasjert som instruktører.

Mål for sommerkurset:

  • å gi storbandmedlemmer fra hele landet mulighet til å spille sammen og lære mer om storbandspill og improvisasjon av noen av landets beste jazzpedagoger
  • å gjøre deltakerne kjent med ny, norsk storbandmusikk

Det blir gitt undervisning i storbandspill og improvisasjon, samt individuell og gruppevis instrumentopplæring.

Hvem kan delta?

  • storbandmedlemmer, kulturskoleelever og -ansatte, samt alle andre som ønsker å lære mer om storbandspill og improvisasjon
  • deltakere fra hele landet er velkomne
  • nedre aldersgrense er 15 år
  • alle deltakere må ha spilt noen år og beherske instrumentet sitt

Lærere 2013: Gunhild Seim (bandleder), Kristoffer Kompen (bandleder), Hanna Paulsberg, (sax), Eivind Lønning (trompet), Erik Johannessen (trombone) og Ellen Brekken (komp)

Lærere 2012: Hildegunn Øiseth (bandleder), Andreas Håkestad (bandleder), Hanna Paulsberg (sax), Gunhild Seim (trompet), Kristoffer Kompen (trombone) og Espen Berg (komp)

Lærere 2011: Erik Johannessen (bandleder), Hildegunn Øiseth (bandleder), Shannon Mowday (sax), Hayden Powell (trompet), Kristoffer Kompen (trombone) og Andreas Håkestad (komp)

Lærere 2010: Hayden Powell (bandleder), Shannon Mowday (sax), Hildegunn Øiseth (trompet), Erik Johannessen (trombone) og Jo Fougner Skaansar (komp)

Lærere 2009: Even Kruse Skatrud (bandleder), Beate Elstad (sax), Gunhild Seim (trompet), Erik Johannessen (trombone) og Ingrid Kindem (komp)

Følg storbandsommerkurset på Facebook

Informasjon om kurs og påmelding finner du ved å velge «storbandsommerkurs i storbandspill» på menyen til venstre.

 

Tilbake til toppen

Design og kode | Dekode