Nyheter

EDVARD-prisen til Helge Sunde for «musikalsk hurtigtog»

Prisen ble overrakt til en stolt og hoppende glad komponist og bandleder under gårsdagens konsert med Ensemble Denada og britiske Beats & Pieces Big Band på Oslo jazzfestival.

Komponist Helge Sunde er vinner av kategorien «Åpen klasse» i årets utgave av Edvardprisen, en pris som TONO står bak, og som har vært utdelt årlig i ulike kategorier siden 1998. Prisen tildeles Helge Sunde med bakgrunn i albumet Windfall, innspilt og utgitt i 2012.

– Eg må berre innrømme at eg blei stolt og hoppande glad over dette, men dette er meir enn ein pris til ein opphavsmann, det er også ein pris til kollektivet Ensemble Denada, og viljen til å insistere og holde fast ved ein komponist over ein lang periode. Det i seg sjølv, og attpåtil ein pris som dette, er eit enormt privilegium, sier Helge Sunde.

Prisen ble overrakt av Bendik Hofseth, styreleder i TONO. Foto: John Hughes www.johnhughes.no

 

Prisen består av Bruno Oldanis unike trofè, diplom og kr. 50.000.

Juryens begrunnelse:
«Med albumet «WINDFALL» har Helge Sunde og Ensemble Denada levert et sylskarpt verk fullastet med positiv energi. Fra første øyeblikk blir man slått av hvor tydelig musikken er formulert. Det skapes dualismer, kontraster og relieffer. Seksjonene i ensemblet settes opp mot elementer fra rytmeseksjonen eller mot soloinstrumenter.  Den frodige ensemblebruken, et lydbilde som sparker fra, og stor grad av lekenhet i produksjonen skaper en fin motvekt til den sterkt kontrollerte komposisjonsdelen av prosjektet. Gjennom måten musikerne er samlet i et sterkt grep, skapes et maskinmessig men aldri forutsigbart driv, et virtuost musikalsk hurtigtog av spilleglede.

 Albumet inneholder syv verk med «Spor av amerikansk jazz, vestnorsk esprit og europeisk kunstmusikk», som det treffende beskrives på plateomslaget. En kraftoppvisning av kreativitet og håndverk på aller høyeste nivå, alt signert komponist og ensembleleder Helge Sunde»

 

Edvardprisen

Edvardprisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO tildeler opphavsmenn og -kvinner for fremragende musikkverk. Prisen gis til opphavspersoner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Med prisen ønsker TONO å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere og øke folks forståelse og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år. Det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon.

EDVARD-juryen 2013 besto av:
Ingrid Kindem (NOPA – Norsk forening for komponister og forfattere) – Juryleder
Kari Bremnes (NOPA)
Arvid Wam Solvang (NOPA)
Nils Henrik Asheim (NKF – Norsk Komponistforening)
Lars Petter Hagen (NKF)
Jan Stefan Bengtsson (NMFF – Norsk Musikkforleggerforening)

 

Ensemble Denada drives av Østnorsk jazzsenter og mottar ensemblestøtte fra Norsk Kulturråd og Oslo kommune.
Ensemblet består av:
Komponist og orkesterleder/trombone: Helge Sunde
Saksofoner: Frode Nymo, Atle Nymo, Børge Are Halvorsen, Nils Jansen
Trompeter: Frank Brodahl, Marius Haltli, Anders Eriksson
Tromboner: Even Kruse Skatrud, Erik Johannessen
Komp: Olga Konkova, Jens Thoresen, Per Mathisen, Håkon Mjåset Johansen, Peter Baden

www.ensembledenada.no

Fra forsiden

Intervju

OJKOS spelar Sol Léna–Schroll

Den franske saksofonisten Sol Léna-Schroll har teke med seg trioen til hans første verk for OJKOS - og lagar soleis ei musikalsk foreining mellom det franske og det norske.