Nyheter

Pianist og gitarist søkes til storbandsommerkurs

Vi har hatt rekordpåmelding til årets sommerkurs 8.-13.aug med 47 påmeldte. Men fvi har ledige plasser for én gitarist og én pianist i Erlend Skomsvolls storband.

Vi søker deg som spiller gitar eller piano og som er mellom 14 og 25. Hvis du har lyst til å tilbringe en solfylt sommeruke ved Mjøsas bredd sammen med tretti andre musikkglade folk, så er dette noe for deg.

MELD DEG PÅ ved å velge «påmelding til storbandsommerkurs 2016» under menyvalget «Sommerkurs i storbandspill 2016» i venstremenyen.

Deltakeravgift: kr 5400 for voksne / kr 4400 for ungdom og studenter under 26 år.
Avgiften inkluderer opphold med fullpensjon og all undervisning.

Storbandsommerkurset finner sted i uke 32, fra mandag 8. til lørdag 13.august, på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole Ringsaker ved Moelv i Hedmark fylke. Kurset er åpent for musikere fra hele landet og i alle aldre fra 14 år og opp. Vi ønsker å ha med både jenter, gutter, kvinnfolk og karfolk – så her er det bare å melde seg på!

Som vanlig knaller vi til med en råsterk instruktørstab:

Erlend Skomsvoll. Foto: Egil Hansen
Erlend Skomsvoll. Foto: Egil Hansen

 

Erlend Skomsvoll og Lars Erik Gudim får ansvar for å lede hvert sitt storband, mens Torstein Lavik Larsen (trompet), Karin Hammar (trombone), Børge-Are Halvorsen (saksofon) og Siv Øyunn Kjenstad (trommer) leder gruppeundervisningen og gir timer på hovedinstrument.

Størstedelen av timeplanen består av tutti samspill i storband, men det blir også tid til gruppetimer, «lærerens time», improvisasjonstrening, jam-skole, litt bading i Mjøsa, en del bordtennis og mye sosialt samvær. (Bading og bordtennis er dog ikke obligatorisk.)

Om lærerne:

Erlend Skomsvoll hadde sin musikalske oppvåkning i Sandvika storband og Musikkflekken Workshop Big Band på 90-tallet. Siden den gang har han satt tydelig preg på norsk jazz ikke minst gjennom å skrive for og lede Trondheim jazzorkester gjennom en rekke musikalske høydepunkter hvor samarbeidet med Chick Corea bare er ett av dem. Mange kjenner også Skomsvoll fra Come Shine; kvartetten som stadig tar publikum med storm med sine fantasifulle og nyskapende tolkninger av gode, gamle standardlåter.

Lars Erik Gudim. Foto: Forsvaret
Lars Erik Gudim. Foto: Forsvaret

 

Lars Erik Gudim er et kjent navn i storband- og orkestersammenheng. Det finnes vel knapt et proft storband eller orkester i detta landet hvor Gudim ikke har vært innom som arrangør, komponist eller bandleder. Nå om dagen dirigerer han Marinemusikken i Horten og er kapellmester på Norsk Militær Tattoo. Vi kan forvente oss militær presisjon kombinert med en solid dose godt humør og swingende feeling fra en av våre aller mest erfarne storbandledere på årets sommerkurs.

 

Om gruppelærerne:

Børge-Are Halvorsen Foto: John Hughes
Børge-Are Halvorsen Foto: John Hughes

Saksofonist Børge-Are Halvorsen gjør et etterlengtet comeback på storbandkurset i år. Til vanlig finner man Lillehamringen like ofte i storband-rekkene som foran bandet; han er en av de faste medlemmene i Ensemble Denada og han leder, arrer og skriver for blant andre Bjørvika Business Band i Oslo. I tillegg er han ofte å finne i orkestergrava når musikaler og den slags oppføres ved hovedstadens teaterscener eller når de norske tv-kanalene trenger storband eller blåserekker. Innimellom alt dette rekker han også å undervise saksofonstudentene ved UiO, og i uke 32 setter han altså kursen mot Moelv og Storbandsommerkurset.

.

Torstein Lavik Larsen
Torstein Lavik Larsen

 

 

Trompetist Torstein Lavik Larsen underviste på sommerkurset også i fjor, og vi gleder oss stort til at han kommer tilbake i år. Han har utdanning fra «jazzlinja» ved NTNU i Trondheim, og spiller i flere jazzband; SkadedyrOkerOperasjon Hegge og ikke minst  sin egen kvartett Torstein Ekspress som kommer med ny plate til høsten.

Jeg ser fram til å treffe masse trivelige folk og å snakke om og spille bra musikk på sommerkurset til sommeren, sier Torstein som oppfordrer både «gamle» og nye deltakere til å melde seg på kurs.

 

Karin Hammar. Foto: Leif Johansson
Karin Hammar. Foto: Leif Johansson

 

 

Vi har i flere år forsøkt å få trombonist Karin Hammar over fra Sverige, og i år fikk vi endelig kalendrene til å klaffe. Hammar er en av grannelandets mest etterspurte trombonister. Hun spiller med søstera si Mimmi i kvartetten Sliding Hammers, har nettopp gitt ut plate med sin egen Karin Hammar Fab 4 og turnerer mye rundt både i Sverige og i Europa. Hun har også spilt med både EBU Big Band og Jazz Baltica Orchestra.

I august vender hun endelig hornet mot Moelv for å bli kjent med en livlig sommerkursgjeng.

 

Siv Øyunn Kjenstad. Foto: Thor Egil Leirtrø
Siv Øyunn Kjenstad. Foto: Thor Egil Leirtrø

Til å holde styr på kompet har vi i år fått med oss trommeslager Siv Øyunn Kjenstad. Kjenstad har også gått på «jazzlinja» ved NTNU i Trondheim, og hun er stadig å se på klubbscener og festivaler over det ganske land. Til sommeren blir hun ikke minst å se og høre i inn- og utland med Bugge Wesseltofts nye New Conception of Jazz og i sitt eget band Øyunn. Ellers har hun blant annet spilt med Trondheim jazzorkester & Christian Wallumrød, Jon Balkes Batagraf og med Synne Sandens Chili Vanilla.

..

Mål for sommerkurset:

 • å gi storbandmedlemmer fra hele landet mulighet til å spille sammen og lære mer om storbandspill og improvisasjon av noen av landets beste jazzpedagoger
 • å gjøre deltakerne kjent med ny, norsk storbandmusikk

Organisering og gjennomføring:

 • kurset starter mandag 8.august kl 1200 og avsluttes med konsert lørdag ettermiddag som er åpen for publikum, venner og familie
 • all undervisning foregår på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole Ringsaker hvor deltakere og lærere innkvarteres på internat i enkeltrom med bad
 • deltakerne settes sammen i to storband: ett ungdomsstorband og ett band med voksne deltakere
 • det blir gitt undervisning i storbandspill og improvisasjon, samt individuell og gruppevis instrumentopplæring

Hvem kan delta:

 • storbandmedlemmer, storbandledere, kulturskoleelever og -ansatte, samt alle andre som ønsker å lære mer om storbandspill og improvisasjon
 • deltakere fra hele landet er velkomne!
 • nedre aldersgrense 14 år
 • alle deltakere må ha spilt noen år, og beherske instrumentet sitt
 • skolen er tilrettelagt for funksjonshemmede og vi aksepterer ledsagerbevis

 

Sommerkurs 2016 ToppbannerSommerkurs i storbandspill arrangeres av Hedmark og Oppland musikkråd og Østnorsk jazzsenter med tilskudd fra Musikkens studieforbundHedmark fylkeskommuneOppland fylkeskommuneKOMP og Norsk jazzforum.

Sommerens vakreste storbandkurseventyr 2015. Foto: Ingrid Ytre-Arne

Fra forsiden