Nyheter

Klar for National Youth Jazz Festival i Sør-Afrika

Lørdag reiser tolv unge østlandsmusikere til Grahamstown i Sør-Afrika for å delta på festival og ungdomsleir med 300 sørafrikanske medmusikanter og internasjonale jazzstjerner fra flere kontinenter.

Bak: Ludvig Broll, Ask M. Rasmussen og Jørgen Bjelkerud. Foran: Øystein N. Gundersen, Oskar G. Lindberget og Eskild S Okkenhaug. Foto: Østnorsk jazzsenter

Unge musikere fra AUJO Akershus ungdomsjazzorkester og BUVUS Buskerud og Vestfold ungdomsstorband har bedrevet musikalsk hardtrening med nytt repertoar de siste ukene i forkant av deltakelsen på National Youth Jazz Festival i Grahamstown, Sør-Afrika, 3.-8.juli. Sammen utgjør de East Norway Youth Jazz Ensemble, under musikalsk ledelse av Shannon Mowday, Andreas Rotevatn og Torstein Lofthus.

Festivalen og jazzcampen i Grahamstown er en av de viktigste arenaene for jazzundervisning i Sør-Afrika. Hvert år samles mer enn 300 studenter og 40 lærere fra hele landet på campen, i tillegg til at festivalen også programmerer nesten 90 internasjonale artister og pedagoger i et omfattende konsertprogram over ni dager. Festivalartistene inngår også i et omfattende opplærings- og workshopprogram hvor hvor de 300 studentene får tilgang til timer og mesterklasser gjennom hele festivaluka.

Foruten East Norway Youth Jazz Ensemble, består festivalens lineup også av: Jimmy Nevis (SA), Andy Narell (USA), Judith Sephuma (SA), Amanda Sedgwick (SE), James Morrison (AU), Kyle Sheperd (SA). m.fl. Fullt program finnes på https://www.facebook.com/youthjazz/

 

Saksofonist Shannon Mowday leder an i internasjonal utveksling

Shannon Mowday. Foto Østnorsk jazzsenter
Shannon Mowday. Foto Østnorsk jazzsenter

Saksofonist Shannon Mowday kommer opprinnelig fra Sør-Afrika, og hun har vært bosatt i Norge i en årrekke. Hun var deltaker på den aller første jazzcampen i G’town i 1992, og ble tildelt prisen «Standard Bank Young Jazz Artist 2007». I år er hun en av hovedartistene på festivalen – og hva er vel da mer naturlig enn å ta med seg en gruppe unge musikere fra Norge!

– I proposed bringing out some musicians to perform with (drummer Torstein Lofthus and trombonist Andreas Rotevatn) as well as bringing out a youth group from Norway. The purpose of this is to initiate an international youth collaboration project at the festival, which is something I feel would benefit the festival and participating musicians immensely, uttaler Shannon Mowday.

– There have been many outstanding projects created out of the professionals attending the festival but very little ’sharing’ of international ideas/concepts at a youth level amongst youths themselves. The intention of this is to create a network of musicians at a youth level that are able to meet, collaborate and share musical ideas but importantly also share different cultures and concepts.

– In my experience, real learning only happens when you are collaborating – not merely being a ’guest’ in someone else’s environment. Together you create a new environment, neither trying to be what the other is but together something new. That is where you are all at your strongest and the outcome is something beyond what one could do individually. The music is just the start of the conversation. The hope is that this will also create further possibilities of exchange in the future.

 

Ungjazzere med festivaljobber både ute og hjemme  

Oskar, Ask, Jørgen og Øistein spiller med East Norway Youth Jazz Ensemble i G'town, Sør-Afrika. Foto: Østnorsk jazzsenter
Oskar, Ask, Jørgen og Øystein spiller med East Norway Youth Jazz Ensemble i G’town, Sør-Afrika. Foto: Østnorsk jazzsenter

De tolv norske ungjazzerne som deltar på Youth Jazz 2017 er i alderen 16 til 20 år, og er hjemmehørende i Vestfold, Buskerud, Akershus og Oslo. Når de kommer hjem igjen fra Sør-Afrika har de en travel festivalsommer foran seg med konserter både på MoldeJazz og Oslo jazzfestival med både East Norway Youth Jazz Ensemble, AUJO Akershus ungdomsjazzorkester og BUVUS Buskerud og Vestfold ungdomsstorband.

ENYJE består av:

Oskar G. Lindberget, altsax
Ask Morris Rasmussen, tenorsax
Erik Egge Jordheim, tenorsax
Øystein Nilsson Gundersen, barytonsax
Maja Johne, trompet
Ola Lømo Ellingsen, trompet
Jørgen Bjelkerud, trombone
Erik Jensen Misje, tuba
Sondre Folkestad, tuba
Martin Emil Raev, piano
Iver Cardas, gitar
Eskild S. Okkenhaug, bass

Østnorsk jazzsenter har mottatt tilskudd fra Stikk/Music Norway, Buskerud fylkeskommune og Vestfold fylkeskommune til dette prosjektet. 

Fra forsiden

Nyheter

2019 oppsummert

Østnorsk jazzsenters liv og levnet samlet i årsmeldingen for 2019.