Nyheter

Full fres på storbandkurs

Denne uka er det full fres på Moelv når 30 ivrige storbandmusikanter er samlet til sommerens vakreste storbandkurs-eventyr.

Tekst og foto: Ingrid Ytre-Arne

Deltakerne har reist fra Kjøllefjord  i nord og Mandal i sør til Arbeiderbevegelsens folkehøgskole i Moelv for å fordype seg i storbandspill, improvisasjon og jamming dag og natt i seks samfulle dager.

Lærer mye hver dag

Brødrene Martin og Daniel Flataker fra Ålesund er andrereis-gutter til storbandkurset. Martin forteller at han nesten ikke hadde improvisert før kurset i fjor, men at han det siste året har øvd masse på nettopp dette. Onsdag kveld fikk han også spille sammen med proffe musikere når lokal «kjendis» og trombonelærer Nilas Granseth spilte konsert på Café Stift på Lillehammer. Etter konserten var det jam, og Martin var én av mange sporty kursdeltakere som kastet seg utpå.

Martin Flataker fra Ålesund er på storbandsommerkurs for andre gang

 

Hvorfor kom du tilbake til storbandkurset også i år?

– Siden jeg ble introdusert for improvisasjon og storbandmusikk på fjorårets kurs har jeg prøvd å øve mer. Jeg kom tilbake for å få påfyll og utvikle meg videre, forteller Martin.

For andre deltakere er dette første gang på storbandkurs. Birte Vestergaard fra Oslo har gledet seg lenge;

– Konseptet for storbandkurset er genialt! Notene blir sendt ut på forhånd så man kan forberede seg etter eget behov. På kurset får man prøvd alle delene av å spille i storband; utvikling av sound, samspill i instrumentgrupper og presisjon og intonasjon i et større band, skryter Birte som også har godord om lærerstaben som består av bandlederne Hans Mathisen og Kathrine Winfeld (DK), i tillegg til Christina Dahl (sax) (DK), Karl Strømme (trompet), Nilas Granseth (trombone) og Lisbeth Diers (komp) (DK). – Lærerne på kurset krever mye av oss, samtidig som de inspirerer og løfter bandet til nye høyder kun i løpet av få dager. Sommerkurset har en varm og trygg stemning og alle blir ført inn i å improvisere, konkluderer Birte Vestergaard.

Birte Vestergaard har mange godord om lærerstaben

Konkurrerer om plass i ungdomsstorband

Elina Maria Fosshaug, Tormod Hageberg og Sverre Guldager har reist fra Telemark for å komme på kurs. Til vanlig går de på musikklinja på Skien videregående skole.

Hvorfor ville dere være med på storbandkurs?

– For å lære å improvisere! kommer det kontant fra Eline.

– Det fins ikke noe skikkelig miljø for storbandmusikk der vi bor, så vi var på jakt etter et miljø å utforske sjangeren i. Det har vært utrolig fint å være her! Spesielt jamsessionene om kvelden er morsomme. Det er lav terskel for å spille og improvisere. Man snakker om musikk på en annen måte her enn i janitsjarkorpset som jeg vanligvis spiller med. Det er utfordrende og lærerikt, fortsetter Tormod.

– Jeg og Tormod konkurrerer faktisk om en plass i Sørnorsk ungdomsstorband, så vi tenkte dette var en bra måte å forberede oss på, avslutter Sverre Guldager.

Telemarkingene Elina Maria Fosshaug, Tormod Hageberg og Sverre Guldager håper på plass i Sørnorsk ungdomsstorband etter endt kurs

 

Konsert i Moelv kulturhus

Storbanduka avsluttes med festkonsert i Moelv kulturhus førstkommende lørdag kl 14. Her får vi to avdelinger hvor henholdsvis «ungdomsbandet» og «voksenbandet» vil presentere høydepunkter fra det de har jobbet med i løpet av uka. Deler av repertoaret består av bandlederne Kathrine Windfeld og Hans Mathisens egne komposisjoner. I tillegg blir det også plass til noe mer tradisjonelt storbandrepertoar.

Konserten er gratis og åpen for alle. Velkommen til Moelv kulturhus lørdag 11.august kl 14.

Fra forsiden