Nyheter

Sparebankstiftelsen DNB med gavetildeling til vibrafon og ungjazzJAM

Østnorsk jazzsenter mottar ny gave til økt satsing på ungjazz.

– Gavetildelingen fra Sparebankstiftelsen DNB gjør at vi kan etablere et bredere samspilltilbud som når enda flere unge musikere på Østlandet, forteller Kari Grete Jacobsen, daglig leder i Østnorsk jazzsenter.

– Vi etablerer en ny ungjazzJAM-serie, slik at flere unge musikere fra kulturskoler og musikklinjer får prøve seg på jazzformatet. I tillegg kjøper vi inn én eller to vibrafoner til bruk på øvinger for flere av ungjazzorkestrene våre. Med fire vibrafonister i fire band konstaterer vi at det er en vibrafon-bølge på gang!

Ungjazz i hele Østlandsregionen
Østnorsk jazzsenter har bygd ut et omfattende ungjazzprogram. Det startet med ett ungjazzorkester med ti medlemmer i 2014, og ni år senere har satsingen vokst til fem ensembler med om lag hundre unge musikere i alderen 14 til 21 år fra Innlandet, Akershus, Østfold, Buskerud og Oslo.

Produsent i Østnorsk jazzsenter, Audun Ellingsen, mener at et solid talentutviklingsprogram innen jazz og improvisert musikk er helt avgjørende for rekrutteringen til jazzen, både til utøver-, arrangør og  publikumssida.

– Mange av ungjazzerne våre får sitt første spilleoppdrag med et ungjazzorkester på en av Østlandets mange jazzklubber og -festivaler. I tillegg til å lære om samspill og improvisasjon, får de også nye venner og bygger nettverk på tvers av regionen. Ungdommene får spilt og hørt masse kul musikk som de neppe ville dumpa borti på egen hånd. Vi legger stor vekt på at alle skal ha det kjekt på øvinger, konserter og turneer, samtidig som hver enkelt skal bli utfordra til å ta plass og få mulighet til å utvikle seg musikalsk. Gjennom å være med i et ungdomsjazzorkester får de unge musikerne med seg opplevelser, minner og nye venner som danner grunnlag for å forske videre på musikk, både som utøver og som publikummer, forteller Ellingsen.

– Med gaven fra Sparebankstiftelsen DNB vil vi utvide samspilltilbudet med en åpen ungjazzJAM-serie, hvor flere enn de som allerede er medlem i ett av våre ungjazzband får mulighet til å prøve seg. Musikk og jazz handler om samspill, og alle må få mulighet til å være med!, avslutter en fornøyd produsent i Østnorsk jazzsenter.

Sparebankstiftelsen DNB har besluttet å tildele 200 000 kroner til Østnorsk jazzsenter til innkjøp av vibrafon og til å utvide ungjazz-satsingen med en jamskole. Gavetildelingen ble offentliggjort på et arrangement på Sentralen i Oslo 19. april 2023.

Innkjøp av vibrafon blir også finansiert med tilskudd fra Kulturrom.

 

Fra forsiden

Konsert

Ungjazzfest på Victoria

Helgen 15. og 16. juni markerer et hundretalls ungjazzere at det er ti år siden etableringen av Østnorsk jazzsenters første regionale ungdomsjazzorkester, hurra!

Intervju

OJKOS spelar Andrine Dyblie Erdal

I den nye OJKOS-stallen frå 2023 er det ein som skil seg litt ekstra ut - cellisten Andrine Dyblie Erdal har bakgrunn frå den klassiske musikken og er utdanna i orkesterdireksjon frå Norges Musikkhøgskolen, og starta orkesterinteressen i ung alder i Nordstrand ungdomsorkester. No har ho skrive sitt første verk for OJKOS!