Nyheter

Oslo jazzensemble og Maria Schneider til Europa

Østlandets store jazzorkester, Oslo jazzensemble, spiller denne uka med orkesterleder Maria Schneider på to av Europas ledende jazzfestivaler.

Mens det norske jazzpublikumet nyter festivallivet på Kongsberg peiler 19 musikere denne uka inn kursen mot Vitoria-Gasteiz Jazz Festival i Baskerland i Spania og North Sea Jazz Festival i Nederland. 

-I fjor sommer gjennomførte Oslo jazzensemble en lengre turné til godt besøkte norske jazzfestivaler sammen med amerikanske Maria Schneider, forteller Kari Grete Jacobsen, daglig leder for Østnorsk jazzsenter og Oslo jazzensemble. 

– Nå er det endelig tid for å sende musikere ut til to av de virkelig store jazzfestivalene i Europa. At orkesterleder og komponist Maria Schneider, som kan velge og vrake blant de beste internasjonale jazzorkestrene, velger seg et norsk jazzensemble når hun etter en lang pandemipause kan ta opp igjen internasjonal turnévirksomhet, er et virkelig kvalitetsstempel for norsk jazz, sier Jacobsen. 

«Data Lords» – musikk om algoritmene som trussel mot kunstnerisk skaperkraft
-Det betyr mye å spille en slik produksjon flere ganger, forteller Anders Eriksson, trompeter og produsent for Oslo jazzensemble. – Musikken setter seg samtidig som den preges av ensemblet og den enkelte musikers måte å spille på. 

-Tematikken bak Schneiders komposisjoner fra albumet Data Lords blir bare mer og mer aktuell. I én av komposisjonene er for eksempel morsesignalene for bokstavene A og I skrevet inn. Det siste året har kunstig intelligens fått en stadig større tilstedeværelse i hvermannsens liv. Dette setter om mulig enda mere aktualitet til framføringen av Schneiders prisbelønte verk om datagigantenes makt over våre liv.

-Å besøke to av de aller største jazzfestivalene i Europa for å framføre levende musikk med nitten musikere på scenen for et stort og musikkinteressert publikum, er både riktig og viktig. I musikken og kunsten er det til syvende og sist skaperkraften, kreativiteten og spontaniteten som oppstår mellom musikerne og kontakten mellom musikere og publikum som er avgjørende. Der vinner ikke algoritmene, avslutter Eriksson.

 

Konserter:

  • Vitoria-Gasteiz Jazz Festival, 5. juli 2023
  • North Sea Jazz Festival, 7. juli 2023

Maria Schneider (USA), komponist og orkesterleder
Atle Nymo, sax
Martin Myhre Olsen, sax
Børge-Are Halvorsen, sax/fløyte
Joakim Bergsrønning, sax
Alberto Pinton (S), sax
Frank Brodahl, trompet
Marius Haltli, trompet
Anders Eriksson, trompet
Richard Köster, trompet
Even Skatrud, trombone
Nils Andreas Granseth, trombone
Magnus Murphy Joelson, trombone
Ingrid B. Utne, basstrombone
Jørn Øien, keys
Kalle Moberg, akkordeon
Jeff Miles (USA), gitar
Trygve Fiske, bass
Håkon Mjåset Johansen, trommer
Thor-Ivar Lund, lyddesign

Fra forsiden

Nyheter

Jazzkurs 2024 er i gang!

23 unge musikere fra hele landet møtes til Jazzkurs i regi av Kråkstad Jazz og Østnorsk jazzsenter.