I år er det 200 år siden den første organiserte utvandringen fant sted fra Norge til Amerika. Utvandrerjubileet «Crossings 200» får markeringer over hele landet, og ett av de første arrangementene blir åpningen av Maijazz med Oslo jazzensemble og Håkon Kornstad i konsertforestillingen Mid-Atlantic i Stavanger konserthus tirsdag 6. mai.
I konsertforestillingen Mid-Atlantic henter Håkon Kornstad og Oslo jazzensemble fram europeiske og amerikanske opera- og jazzhits som viser det nære musikalske slektskapet og den gjensidige påvirkningen mellom europeisk kunstmusikk og amerikansk jazz. I mai tar de forestillingen med til Stavanger og åpningen av Maijazz – byen hvor sluppen «Restauration» seilte ut med 52 emigranter ombord, som den første organiserte utvandringen til Amerika for nøyaktig 200 år siden. Utvandring og innvandring foregår fortsatt. Der nordmenn før utvandret til Amerika og andre steder på jakt etter et bedre liv, er det nå andre som innvandrer til Norge for å finne frihet, trygghet og nye muligheter her.
Forbindelsene mellom Vest-Afrika, Broadway og Berlin
Den gjensidige musikalske og kulturelle påvirkningen mellom kontinentene har heller ikke avtatt. Jazz er et resultat av det mer og mindre frivillige møtet mellom Europa og Afrika i den nye verden. Europeisk opera og kunstmusikk møtte emigrantenes folkemusikk og de første impulsene til spirituals og blues som var fraktet i lenker fra Vest-Afrika. Med Amerika-damperne oppsto en direkte forbindelse mellom Berlin og Broadway hvor melodier og harmonikk ble felleseie på begge sider av Atlanteren. I mellomkrigsåra tok mange europeiske musikkpersonligheter turen vestover, mens jazzens pionerer reiste motsatt vei. Slik satte den musikalske utviklingen fart, og den gjensidige påvirkningen mellom europeisk kunstmusikk og amerikansk jazz er lett å spore
Jazzsaksofonist og operatenor Håkon Kornstad har løst billett på DS Stavangerfjord sammen med Oslo jazzensemble. På passasjerlista står en rekke historiske kolleger som Richard Strauss, Duke Ellington, Giuseppe Verdi, Cole Porter, Kurt Weill, Charlie Mingus, Art Tatum og Sergej Rakhmaninov. Hver og en av dem bidro sterkt til den rivende musikalske utviklingen på starten av 1900-tallet, ikke upåvirket av hverandre.
Immigranter og store komponister
I 1928 besøkte Maurice Ravel sin amerikanske kollega George Gershwin. De gikk fra klubb til klubb i Harlem, der de fikk med seg både hot jazz og Lindy Hop-dansing på The Savoy Ballrom, og kanskje også en ung Louis Armstrong på Connie’s Inn. De overvar konsert med Duke Ellington og hans band på The Cotton Club, der jazzversjonen av Rakhmaninovs preludium i Ciss-moll sto på repertoaret. Rakhmaninov med familie emigrerte faktisk med nettopp DS Stavangerfjord fra Oslo høsten 1918, og tilbragte resten av sitt liv delvis i Amerika og delvis i Europa. En annen legendarisk immigrant til USA var pianolegenden Vladimir Horowitz. Han ble ved et par anledninger observert luskende rundt i forkledning på jazzklubbene i New York når Art Tatum satt ved pianoet.
Lingoen Mid-Atlantic skapt i mellomkrigstida
I konsertforestillingen Mid-Atlantic henter operasanger og jazzsaksofonist Håkon Kornstad og et utvidet Oslo jazzensemble fram europeiske og amerikanske opera- og jazzhits som viser det nære musikalske slektskapet mellom den europeiske kunstmusikken og amerikansk jazz. Mid-Atlantic var kulturlivets og den politiske elitens britisk-amerikanske lingo fra mellomkrigsåra. Dialekten er historie, men grammatikken lever videre i musikkens arvestoff på begge sider av Atlanteren.

Festivalvorspiel med museene
I forkant av konserten inviterer Maijazz til vorspiel kl 18oo med Mette Tveit, konservator og migrasjonshistoriker ved Museum Stavanger, og Anne Tove Austbø, konservator ved Stavanger maritime museum, som vil fortelle om migrasjonen til Amerika og skipstrafikken over Atlanteren. Hvem var det som reiste og hvordan var livet ombord? Hvor mange reiste tur/retur, og hvor mange kom aldri tilbake? Hvordan var klasseinndelingen ombord, og er det tilfelle at klokkene ombord ble stilt om med én time per døgn for å unngå «steamleg» – tilsvarende det vi i dag kaller jetlag?
Medvirkende:
Håkon Kornstad (solist og musikalsk leder)
Richard Köster (trompet)
Marius Haltli (trompet)
Anders Eriksson (trompet)
Even Skatrud (trombone)
Nils Andreas Granseth (trombone)
Ingrid Utne (basstrombone)
Martin Myhre Olsen (sopransaks, altsaks)
Børge-Are Halvorsen (tenorsaks, fløyte, altfløyte)
Atle Nymo (tenorsaks, bassklarinett)
Tina Lægreid Olsen (barytonsaks, bassklarinett)
Kalle Moberg (akkordeon)
Anders Aarum (flygel/keyboard)
Gunnar Flagstad (flygel)
Trygve Waldemar Fiske (bass)
Erik Nylander (trommer)
Gjest: Hildegunn Gjedrem (vokal)
Idé, manus og produksjon: Håkon Kornstad og Anders Eriksson
Lyd: Thor-Ivar Lund Lys og visuals: Tor S. Ditlevsen
Musikkarrangører: Eivind Buene, Erlend Skomsvoll, Knut Kristiansen, Håkon Kornstad og Anders Eriksson.
Oslo jazzensemble drives av Østnorsk jazzsenter med tilskudd fra Norsk kulturfond.