Sommerkurs i storbandspill 2018

Er du klar for sommerens vakreste storbandkurseventyr?

Andre uka i august slår vi på stor(band)tromma og feirer stor musikk i stort format med Hans Mathisen og det danske stjerneskuddet Kathrine Windfeld som ledere for hvert sitt band. Begge to tar med egen og andres musikk, og skal lede om lag førti musikere fra tidlig til seint gjennom seks herlige sommerdager på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole ved Moelv i Hedmark

Kurset er åpent for musikere fra hele landet og i alle aldre fra 14 år og opp. Vi ønsker å ha med både jenter, gutter, kvinnfolk og karfolk – så her er det bare å melde seg på!

Som vanlig henter vi også resten av instruktørstaben fra øverste hylle:

Shannon Mowday sax/treblås, Karl Strømme trompet, Nilas Granseth trombone/grovmessing og Lisbeth Diers  trommer/komp.

Størstedelen av timeplanen består av tutti samspill i storband, men det blir også tid til gruppetimer, instrumentundervisning, «lærerens time», improvisasjonstrening, jam-skole, litt bading i Mjøsa og mye sosialt samvær.

Om bandlederne:

Hans Mathisen leder «voksenbandet» Foto: Bjørn-Tore Sandbrekkene, Østlands-Posten

Gitarist Hans Mathisen har vært en sentral utøver, komponist og pedagog i norsk jazz helt siden han tok eksamen på jazzlinja i Trondheim i 1994. Det er nærmest ikke den ting Hans ikke har gjort i musikkverden; han har skrevet filmmusikk til Bent Hamers «Salmer fra kjøkkenet» (den MÅ du se!), han har arrangert for KORK, for Marinens musikkorps, for Det norske blåseensemblet, han har spilt med et vell av norske og internasjonale jazzfolk (ingen nevnt, ingen glemt), han har deltatt på et endeløst antall innspillinger, arrangert for og ledet orkestre på teater, i revyer og shows, og innimellom har han også tid til å lære bort alt han kan til kommende generasjon musikere på musikklinja på Sandefjord vgs.

Hans leder «voksenbandet» på storbandkurset, og tar med seg både eget og andres repertoar.

 

Kathrine Windfeld leder «ungdomsbandet» Foto: Allan Høgholm

Den danske pianisten, komponisten og bandlederen Kathrine Windfeld har med sitt nye album «Latency» (2017) fått stor internasjonal annerkjennelse:

«Kathrine Windfeld is a rising star on the European jazz scene, not least for her bold writing for her adventurous big band” Jazzwise (UK)

Med hele tre nominasjoner og prisen som «Årets Nye Danske Jazznavn» ved Danish Music Awards 2016 samt Statens Kunstfonds store arbeidsstipend 2017, har Kathrine innledet en spennende karriere med konserter i England, Tyskland og Skandinavia. Hun har spilt med Danmarks Radios Bigband og er booket som gjesteartist hos det berømte Frankfurt Radio Big Band (DE) i 2018. Musikken hennes er fargerik og sterk, ekspressiv og lyrisk. Man fornemmer inspirasjon fra ikoner som Thad Jones og Gil Evans, men ikke desto mindre har hun skapt sin helt personlige tapning av moderne storbandjazz. Høsten 2017 tok hun med mappa si til Prime Time Orchestra i Sandvika, og oppmøtet på sommerens storbandkurs blir hennes andre besøk i Norge.
Kathrine leder «ungdomsbandet». Hun vil ha med seg både eget og andres repertoar.

Om gruppelærerne:

Shannon Mowday. Foto: KG Jacobsen

Shannon Mowday spiller alle mulige og på-grensen-til-umulige treblåsinstrumenter, men er aller mest glad i de dypeste variantene; baritonsax, bass-sax, bassklarinett og konraaltklarinett. Hun er fra Sør-Afrika, og flytta til Oslo i 2009 for å studere på Norges musikkhøgskole. Nå har hun bodd her i åtte år og har gjort Askerbøring av seg. Shannon har gjort seg bemerket i norsk jazzliv gjennom blant annet å groovifisere et skolekorps i Asker, å skrive og arre for Brazz Brothers, Stabsmusikken, NMHs storband, North Sea Bigband, Ensemble Denada og en lang rekke amatørstorband. Hun leder AOJO Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester og spiller fast med Østnorsk jazzsenters eget Ensemble Denada, i Elin Rosseland kvintett og med sine egne band, i tillegg til at hun farter rundt på ulike frilansoppdrag som utøver og komponist i det store utland. Shan’ har spilt med NDR Big Band i Tyskland, skrevet for og spilt med sveitsiske Ballbreaker Ensemble. Til sommeren reiser hun med både AOJO og JazzBaltica All Star Band til festivalen Jazz Baltica i Tyskland. Shannon har undervist på storbandkurset flere ganger før, og er nærmest som kursveteran å regne.

 

Nilas Granseth. Foto: Aleksander Myklebust

Trombonist Nilas Granseth har jazzutdanning fra Norges musikkhøgskole. Han er opprinnelig fra Lillehammer og har trådt sine barnesko i skolekorps før han begynte på musikklinja på Vinstra VGS. Nilas spiller med en rekke ulike band og orkestre, fra storband til hornorkester og korps.  Han er også ofte å finne i blåserekka for Vidar Busk, Cezinando, Lemaitre, Silya and the Sailors og ikke minst i Østlandets eget Ensemble Denada. 2018 blir andre året Nilas underviser grovmessing på storbandsommerkurs.

 

 

Karl Strømme

Trompetist Karl Strømme er utdannet ved Norges musikkhøgskole og Rytmisk Musikkonservatorium i København. Han jobber som frilansmusiker og underviser ved Norges musikkhøgskole, Toneheim folkehøgskole og Høgskolen Staffeldtsgate. Karl har deltatt på en rekke plateutgivelser med bl.a Peloton, Nickelsen/Nylander/Strømme og Sandvika storband. I 2004 mottok han Léonie Sonning talentpris i København og turnerte med European Jazz Youth Orchestra. Karl har vært leder for Telenor storband og har lang erfaring som instruktør i samspill. Ved siden av trompeten, spiller Karl en rekke andre instrumenter. Han har også jobbet som musiker ved Nationaltheatret og Riksteatret. Høsten 2018 slipper Karl ny plate med sin egen jazzkvintett.

Lisbeth Diers

Fra Danmark henter vi også kompinstruktør Lisbeth Diers. Lisbeth er perkusjonist, trommeslager, komponist og bandleder, og startet sin profesjonelle karriere i 1988. Hun har siden medvirket på over 100 utgivelser og spilt med utallige danske og internasjonale jazznavn som bl.a Danmarks Radios Big Band, Marilyn Mazur Percussion Paradise, Bohuslän big band, Norbotten big band m. Nils Landgren, Trilok Gurtu, Gregory Porter og Bobo Stensson. Diers er en ettertraktet og populær pedagog som har undervist ved de fleste nordiske musikkhøgskoler og musikkonservatorier, og endelig kommer hun også til storbandkurset på Moelv!

 

Mål for sommerkurset:

 • å gi storbandmusikere fra hele landet mulighet til å spille sammen og lære mer om storbandspill og improvisasjon fra de aller beste jazzpedagogene
 • å gjøre deltakerne kjent med norsk og nordisk storbandmusikk i tillegg til å jobbe med standardrepertoar

Organisering og gjennomføring:

 • kurset starter mandag 6.august kl 1200 og avsluttes med konsert lørdag kl 14. Konserten er åpen for publikum, venner og familie
 • all undervisning foregår på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole Ringsaker hvor deltakere og lærere innkvarteres på internat i enkeltrom med bad
 • deltakerne settes sammen i to storband: ett ungdomsstorband og ett band med voksne deltakere
 • det blir gitt undervisning i storbandspill og improvisasjon, samt individuell og gruppevis instrumentopplæring

Hvem kan delta:

 • storbandmedlemmer, storbandledere, kulturskoleelever og -ansatte, samt alle andre som ønsker å lære mer om storbandspill og improvisasjon
 • nedre aldersgrense 14 år
 • alle deltakere må ha spilt noen år, og beherske instrumentet sitt
 • skolen er tilrettelagt for funksjonshemmede og vi aksepterer ledsagerbevis

Deltakelse:

 • deltakeravgift kr 5500 for voksne
 • deltakeravgift kr 4500 for ungdom og studenter under 26 år
 • avgiften inkluderer opphold med fullpensjon og all undervisning
 • når vi får mange påmeldte på ett instrument, må vi plassere noen på venteliste. Alle får svar om de får plass eller blir satt på venteliste etter at påmeldingsfristen har gått ut.

PÅMELDING HER

Følg oss på facebook

Sommerkurs i storbandspill arrangeres av Hedmark og Oppland musikkråd og Østnorsk jazzsenter med tilskudd fra Musikkens studieforbund, Oppland fylkeskommune, Sparebanken Hedmark og Norsk jazzforum

 

Sommerkursdeltakere 2017. Foto: Ingrid Ytre-Arne

Fra forsiden

Nyhet

Ledige plasser på Sommerkurs i storbandspill!

Vi har ledige plasser på storbandsommerkurset og påmeldingsfristen utvides derfor til 17. mai. Vi søker spesielt etter trommer, bass og gitar/piano, men har også ledige plasser på andre instrumenter.

Nyhet

Høringsinnspill til regionreform

Østnorsk jazzsenter har levert høringsinnspill til Kommunal og moderniseringsdepartementet i forbindelse med Ekspertutvalgets forslag til desentralisering av oppgaver fra staten til de nye fylkeskommunene.