Nyheter

Premiere for vokalensemblet Oslo 14

Fredag er det duket for dobbeltpremiere på Ny musikk-festivalen Only Connect. Vokalensemblet Oslo 14 opptrer for aller første gang, og det med urframføring av et nytt verk av Susanna.

Foto: Morten Minothi Kristiansen

Vokalensemblet Oslo 14 består av tjue improviserende sangere med Elin Rosseland i spissen. Ensemblet ble etablert i 2014, og møter publikum for aller første gang på festivalen Only Connect – Festival of Sound «The Deep» i regi av nyMusikk denne helgen.

Susanna. Foto: Anne Valeur
Susanna. Foto: Anne Valeur

Heksemesse fra dypet

Oslo 14 utforsker det bevegelige, det eksperimentelle og det improviserte. Til festivalen har ensemblet bestilt ny musikk av vokalkunstner og komponist Susanna: Mass for the Witch Woman.

– Jeg har i lengre tid arbeidet med materiale til et nytt album, med mer tradisjonelle låter; melodier, akkorder og tekster, hvor temaet har handlet mye om vann, dypet, det indre, eller under vann, nedi jorda, vibrasjoner, forråtnelse, grensene mellom det naturlige og overnaturlige og magiske strømninger. Så temaet for nyMusikk sin festival resonnerte veldig med meg, forteller Susanna.

– Det å komponere et stykke for et vokalensemble med så mange både ulike og kompetente stemmer som Oslo 14 har vært en utrolig spennende oppgave. I “dypet” som tema finner jeg noe mystisk, noe skjult, noe vi ikke kjenner, noe vi ikke forstår, en følelse av å ikke tilhøre resten av verden, en følelse av å stå utenfor, være utstøtt eller lignende – og i forlengelsen av dette er jeg opptatt av hekser; hekser i historisk sammenheng, og som symbol for det ukjente og/eller det uønskede i ethvert samfunn og enhver tidsalder. Stykket er både messende og en messe med repetative lyder, fra dypet av hver sanger, lyder tømt for innhold, men som sammen skaper vibrasjoner, klanger, pulser og bølger.

Vokalensemblet Oslo 14

Ensemblets navn ga seg på mange måter selv når fjorten sangere startet opp i 2014. I tillegg er navnevalget ment som en hommage til stilskaperne Oslo 13 som på åtti- og nittitallet utgjorde en egen ”musikalsk bydel”.

Besetning: Karoline Ruderaas Albrigtsen, Bethany Forseth-Reichberg, Åshild Bergill Hagen, Ingrid Vik Henriksen, Lise Hvoslef, Hanne Kalleberg, August Kann, Therese Lech, Hanna Nydal, Lisbeth-Anita Grimsø Olsen, Astrid Elisabeth Pedersen, Ingrid Støylen Runde, Seshen, Live Sollid Schulerud, Signe Irene Stangborli Time, Marthe Haaland Wang, Thea Emilie Haaland Wang og Sigrid Aase.

Musikalsk leder: Elin Rosseland
Komponist: Susanna Wallumrød
Prosjektledelse: Østnorsk jazzsenter

nyMusikk Only Connect – Festival of Sound «The Deep» 4.-6.juni

Oslo 14 framfører Susannas Mass for the Witch Woman
Fredag 5.juni kl 1930 / Dørene åpner kl 19
Fabrikken, Dronningens gate 4, 0107 Oslo
Bill: 250/200 (festivalpass 550/450) kjøpes i døra eller på Billettservice

Mer informasjon:

Alt om nyMusikk sin festival finner du her
Festivalprgram Ny musikk 2015 DEEP_Overview_NOR
Oslo 14 på YouTube
Oslo 14 på Facebook
Susanna
Det norske komponistfond har gitt bestillingsverktilskudd til dette verket.

Fra forsiden

Intervju

OJKOS spelar Andrine Dyblie Erdal

I den nye OJKOS-stallen frå 2023 er det ein som skil seg litt ekstra ut - cellisten Andrine Dyblie Erdal har bakgrunn frå den klassiske musikken og er utdanna i orkesterdireksjon frå Norges Musikkhøgskolen, og starta orkesterinteressen i ung alder i Nordstrand ungdomsorkester. No har ho skrive sitt første verk for OJKOS!