Nyheter

Sommerens vakreste storbandeventyr er i gang!

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole i Hedmark er denne uka fylt opp med 27 ivrige storbandmusikere fra hele landet og i alle aldre. I løpet av fem innholdsrike kursdøgn knyttes musikalske og sosiale bånd mellom kursdeltakere og storbandbandledere fra Norge, Canada, USA og Sør-Afrika

Ungdomsbandet 2017 med Jarle G. Storløkken i front.

Rapport fra storbandsommerkurs dag tre, onsdag 9.aug.
Tekst og foto: Ingrid Ytre-Arne, kursadmistrator

De mest langveisfarende til Moelv er søstrene Ingrid og Christine Jensen, som har reist hele veien fra hhv. New York og Canada for å undervise i storband. Begge er multi-instrumentalister og utrolig fine pedagoger som inspirerer og deler av sin historie, musikk og kunnskap.

Christine Jensen Big Band i full gang. Foto: Ingrid Ytre-Arne
Christine Jensen Big Band lyder lovende allerede på dag 1.

Voksenstorbandet ledet av Christine var gjennom alle låtene Christine hadde valgt ut som repertoar allerede første dagen. Det lover godt!

Øving, jamming og improvisasjon dagen lang
Gitarist, komponist og arrangør Jarle G. Storløkken leder ungdomsbandet, som består av unge musikere med lang spilleerfaring fra korps, storband og kulturskole, i tillegg til ferskere musikanter med helt ned i ett års fartstid. Likevel hiver de seg utpå og improviserer på jam om kveldene.

Marit Elise Solbø og Martine Engebakken Berg er førstereis på storbandkurs.
Marit Elise Solbø og Martine Engebakken Berg er førstereis på storbandkurs.

Blant disse finner vi for eksempel Marit Elise Solbø og Martine Engebakken Berg fra Tranby som er med på kurset for første gang i år.
– Hver gang vi er usikre eller gruer oss så sier vi ”I’m so excited”, forteller Marit Elise.  – Nå har vi sagt det så mye at det har blitt en motivasjon og et motto! Vi har lært mye om improvisasjon, noe vi ikke har gjort så mye før og vi gleder oss til konsert på lørdag, sier Martine og Marit, som er på storbandkurs for aller første gang.

– Det er fantastisk å få være med på storbanduka på Moelv! sier bandleder Jarle G. Storløkken i en pust i bakken mellom tuttiprøver med ungdomsbandet. – Så flinke og lærevillige kursdeltagere, dyktige instruktører i alle ledd og et veldrillet organisasjonsapparat. I tillegg til å spille har vi livlige diskusjoner om teori og komposisjon, spontane jam sessions, hyggelig musikkprat og jazzquiz på kveldstid (med skremmende høy vanskelighetsgrad)”, ler Storløkken før han haster videre til neste samspillsesjon.

Storband for hele kroppen
Sørafrikansk-norske Shannon Mowday får deltagerne opp fra stolene og ut på gulvet for å klappe og bevege seg til rytmer – den må sitte i kroppen, ikke bare i huet. Noe som derimot må sitte i huet er kunnskap om norske storband gjennom tidene. Dette ble grundig testet under mandagens storband-quiz hvor det ikke var noe å si på engasjement og deltakelse fra alle tilstedeværende – og hvor Dreamteam stakk av med en knepen, men kompetent, seier.

Utetrombone!
Kursdeltaker Ingvar Røhmen spiller utetrombone!

Nilas er tilbake!
Blant lærerne er det Nils Andreas (Nilas) Granseth som har kortest reisevei til hjemstedet. Han deltok selv på kurset for noen år siden, og gjør nå comeback som instrumentlærer på trombone. Nilas tar med sitt eget band, NilasaliN, hjem til konsert på Café Stift på Lillehammer torsdag kveld. Sommerkursdeltakerne stiller som publikum på konsert, med et stort håp om å få delta på jam utover kvelden.

 

Terping på dagen og jamming på kvelden
Hans Mathisen leder kompet som etterhvert låter stødig og legger en god base for musikken som skal fremføres. Vi har også fått høre hans eget delikate gitarspill på jam om kveldene.

Improvisasjon, innøving av repertoar, teknikkterping, gode middager og turer langs gylne hveteåkre hører med til denne for mange siste sommerferieuken i Hedmarken.

Fellesjam og forhåpentlig myk start på en ny storbandsesong for ivrige blåsere.
Fellesjam og forhåpentlig myk start på en ny storbandsesong for ivrige blåsere.

Og det hele avsluttes med stor konsert
Lørdag smeller vi til med konsert klokka 14:00. Til alle publikummere og langveisfarende familie som skal hente sine kjære blir det gratis kaffe og kake servert av det hyggelige kjøkkenpersonalet på skolen.

Avslutningskonsert, storbandsommerkurs
Lørdag 12.august kl 14
Sted: Arbeiderbevegelsens folkehøgskole, Stertivegen 26, 2390 Moelv
Gratis inngang, kaffe og kake fra kl. 13
Velkommen!

Konsert med alle disse fine folka lørdag kl 14!
Konsert med alle disse fine folka lørdag kl 14!

Fra forsiden

Nyheter

Håpar det ikkje lét som eit storband

Til OJKOS sin fjerde konsert er det trompetist Lyder Øvreås Røed som er huskomponist. Vi tok ein prat med Lyder på Victoria under den siste øvinga før konserten tysdag 26. februar.

Nyheter

Årets unge jazzmusikere på norgesturné

Den unge og energiske Trondheimstrioen I LIKE TO SLEEP ble kåret til Årets unge jazzmusikere 2018 under Moldejazz i fjor sommer, og i mars legger bandet ut på norgesturné.