Nyheter

Om å spille sammen – som seg selv

Morten Thomte og Torgrim Sollid har dokumentert samspillets mulige og umulige kunst i filmen om AOJO – Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester.

Morten Thomte og Torgrim Sollid overvar Akershus og Oslo ungdomsjazzorkesters konsert ved «Musikkfest Oslo» i begynnelsen av juni 2018, og bestemte seg nærmest der og da for at dette måtte man lage en film om. Et slags storband med musikere i aldersgruppen 13 til 20 år, av profesjonell kvalitet, som spiller meget vanskelige og kompliserte låter og med betydelig improvisatoriske ressurser er ikke hverdagskost:

– Etter å ha hørt flere konserter med bandet, forsto vi at dette var et slags utsnitt av den nye generasjonen norske jazzmusikere, som på flere måter beveget seg på et kvalitetsnivå som lå et godt stykke over tidligere generasjoner, sier Torgrim.

– Og i front fikk vi erfare en av de beste bandledere og komponister som finnes i Norge i dag, saxofonisten Shannon Mowday, importert fra Cape Town, Sør Afrika. Hun kom i sin tid til Norge for å ta Mastergrad i jazz, og har gudskjelov blitt her siden. Hva hun har klart å få dette bandet til å spille, er nærmest utrolig. Det er en fantastisk kompleksitet, løssluppen energi og samtidig en nesten uhørt nøyaktig unøyaktighet i dette foretaket, som får dette bandet til å sjokkere og begeistre.

Så nå er da filmen her. Den gir forhåpentligvis et bilde av hva jazz dreier seg om, kunnskap, motivasjon, energi og en nesten uvant glede over å spille noe skikkelig vanskelig sammen, der bandet som helhet er minst like viktig og vanskelig som det solistiske – å spille sammen, som seg selv.


Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester (AOJO)
Leder: Shannon Mowday (Sør-Afrika/Norge)
Produsent: Audun Ellingsen
Opptak fra Sentralen i Oslo under Oslo Jazzfestival 2018, og fra øvelse Molde Internasjonal Jazzfestival 2018

Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester (AOJO) drives av Østnorsk jazzsenter med støtte fra Frifond, KOMP/Norsk Musikkråd, Norsk jazzforum, Akershus og Oslo fylkeskommune.

Filmen er støttet av Østnorsk jazzsenter og Norsk jazzforum/Frifond

Ingeborg Gravem Sollid – vokal
Leo Holmertz Lien – fløyte
Børge Brustad – fiolin
Erlend Strand Rolfsen – trompet
Mikkel Dahl Amundsen – trompet
Oskar G Lindberget – sax
Marius Prestrud – sax
Zakarias Meyer Øverli -sax og vokal
Erik Egge Jordheim – sax
Jenny Frøysa – sax og trekkspill
Jørgen Bjelkerud – trombone
Vegard Hurum – trombone
Jesper Kramer Johansen – cimbasso
Erlend Wiggen Bliksrud – gitar
Gard Fredrik Hvammen – piano
Ola Erlien – piano og gitar
Gard Kronborg – bass
Mikkel Bjørneboe Brændsrød – bass
Ludvig Broll – trommer
Emma Østberg – trommer

Regi og klipp: Morten Thomte
Foto og klipp: Odd Geir Sæter
Produsent film og tilleggsfoto: Torgrim Sollid
Opptakslyd: Eivind Steen Johnsen
Lydbearbeiding: Audun Strype/Torgrim Sollid
Postproduksjon: Adrian Lund

@mt-films 2019

Fra forsiden