Nyheter

Oslo jazzensemble – kjært band, nytt navn!

Østnorsk jazzsenters profesjonelle jazzorkester står etter tjue års drift fram under nytt navn.

Vi ser fram til å vise bredden i norsk jazz i stort format gjennom tre ulike produksjoner sommeren 2020, forteller daglig leder Kari Grete Jacobsen.
– Det nye navnet tydeliggjør både vår geografiske tilhørighet sentralt på Østlandet, samtidig som det viser slektskapet til de andre regionale jazzorkestrene.

Musikalske festivalhøydepunkter i kø
Festivalsommeren 2020 har mange store kryss i vår kalender, fortsetter produsent i Oslo jazzensemble, Anders Eriksson. – I juli er vi invitert til å åpne Kongsberg jazzfestival med en ny, stor produksjon med Håkon Kornstad som solist og komponist. Så følger Oslo jazzfestival hvor vi viderefører samarbeidet fra Moldejazz 2018 med en av verdens fremste storbandkomponister og -bandledere, Maria Schneider. Og sist, men absolutt ikke minst, skal vi igjen ut på veien med Torun Eriksen, blant annet til Hammerfest og Honningsvåg i juni, med et knippe nye låter som Martin Myhre Olsen bredder ut for stort jazzensemble. Samlet vil mer enn et tredvetalls utøvere og skapere være i sving for Oslo jazzensemble i løpet av året, sier Eriksson.

Tjue år og fortsatt sulten
Med oppstarten av Norske store orkester for jazz tilbake i 2000 satte musikerne og Østnorsk jazzsenter seg et mål om å etablere et profesjonelt orkester som kunne skape og framføre det ypperste av norsk jazz for storband og jazzorkester.
– Siden den gang har vi utvilsomt kommet et langt stykke på vei, sier Jacobsen, og fortsetter: – Gjennom tjue år, først under navnet Norske store orkester for jazz, og fra 2008 som Ensemble Denada, har vi spilt mer enn 150 konserter på store og små festivaler, klubbscener og kulturhus land og strand rundt både her hjemme og i utlandet. Vi har framført musikk av mer enn tjue komponister, engasjert langt over et hundretalls utøvere, gitt ut fire plater og møtt et stort og fantastisk publikum fra Finnmark i nord til Sør-Afrika i sør. Det har vært en helt fabelaktig reise som etterlater liten tvil om norsk jazz’ skyhøye kvalitet og internasjonale nivå.

– Vi har mange enestående konserter og opplevelser å se tilbake på, forteller Eriksson. – Særlig husker vi den helt unike turneen på festivalen Jazz Lives in Syria med konserter i Aleppo, Tartous og Damaskus i 2008, få år før den ufattelige krigen rammet det utrolige landet og dets hjertevarme folk. Blant mange skrytepunkter på bandets merittliste kan vi nevne den tyske Echo-prisen i 2010 i kategorien stort ensemble for Helge Sundes suite Finding Nymo. Og ikke minst all den fantastiske musikken levert av blant andre Olga Konkova, Frode Fjellheim, Hector Bingert, Helge Sunde, Arild Andersen, Torun Eriksen og Maria Schneider.

I 2020 mottar Oslo jazzensemble kr 1 mill i tilskudd fra Norsk kulturråd og ensembleordningen, samt en ekstra bevilgning på kr 150 000 øremerket miljøtiltak og togbilletter. Tilskuddet fra Norsk kulturråd har stått på stedet hvil med 1 mill kr hvert år siden 2012.
– Vi er svært takknemlige for Kulturrådets bidrag, kommenterer Jacobsen. – Uten denne grunnfinansieringen kunne vi aldri bygd opp Oslo jazzensemble til det enestående bandet vi har i dag. Likevel har vi større ambisjoner. Vi forventer at det offentlige øker sitt engasjement slik at vi kan få på plass et landsdekkende nettverk av regionale jazzorkestre. Vi må holde oppe det kunstneriske trøkket, samtidig som vi opererer med forutsigbare og profesjonelle betingelser. Oslo jazzensemble skal fortsatt bygge på og videreutvikle storbandformatet som ensembleform. Vi skal være et orkester hvor nye musikkskapere får mulighet til å utvikle seg og skape ny musikk som engasjerer og overrasker. Oslo jazzensemble er klare for tjue nye år og mere til!

Fra forsiden

Intervju

OJKOS spelar Andrine Dyblie Erdal

I den nye OJKOS-stallen frå 2023 er det ein som skil seg litt ekstra ut - cellisten Andrine Dyblie Erdal har bakgrunn frå den klassiske musikken og er utdanna i orkesterdireksjon frå Norges Musikkhøgskolen, og starta orkesterinteressen i ung alder i Nordstrand ungdomsorkester. No har ho skrive sitt første verk for OJKOS!