Nyheter

Plateslipp og dobbeltkonsert med Buskerud-ungdommen

BUVUS – Buskerud og Vestfold ungdomsstorband slipper sitt første album og byr opp til dobbeltkonsert.

BUVUS – Buskerud og Vestfold ungdomsstorband spiller ung jazz i stort format der groover, sterke melodier og improvisasjon står i høysetet. Siden oppstarten i 2014 har unge musikanter fra Buskerud og Vestfold møttes til prøver og konserter på klubber og festivaler. Sist høst la BUVUS ut på en intens turné som ble avsluttet med opptak i Norsk lydstudio i Mjøndalen. Bandet har stadig skiftet besetning etterhvert som nye årskull har kommet til og de eldste har gått videre til høyere utdanning, og nå er fjorårsbesetningen klar med BUVUS’ aller første album, Vendskap.

Plateslippet markeres med konsert på Danevig folkehøgskole i Drammen, søndag 5. juli kl 15. I tillegg til plateslipp med BUVUS, blir det også livedebut for årets besetning av Buskerud ungdomsjazzorkester med fylkeskunstner i Buskerud, trompeter Magnus Annestad Oseth, i front.

BUVUS ledes av trombonist og komponist Andreas Rotevatn med hjelp av tubaist Steffen Granly. Rotevatn er medlem av komponistkollektivet OJKOS (Orkesteret for jazzkomponister i Oslo) og har skrevet mesteparten av musikken for BUVUS.

– Dei fire åra eg var kunstnarleg leiar for BUVUS, fekk eg møte unge vaksne midt i ein veldig spanande fase i livet, forteller Rotevatn. – Sjølv hugsar eg det som den tida då musikk gjekk frå å vere noko som var ein av fleire interesser, til at musikk vart altoppslukande. Det å få jobbe med gryande musikarar med opne sinn og ein uslukkeleg tørst etter ny musikk, har vore ei påminning for meg sjølv om kor viktig musikk var for å skape min eigen identitet.

– Albumet består av musikk som er komponert eller arrangert spesielt for gjengen i BUVUS. Med ei utypisk besetning for å vere eit storband, har soundet blitt eit resultat av dei 13 ambisiøse unge musikarane. «Vendskap» opnar med kortreist musikk – Alfonso Muskedunder, etter ein introduserende Koral. Låta er komponert av Mjøndølingen “Todd” Terje Olsen, og vi har tatt låta med heim til innspeling i Norsk Lydstudio i same by. Via ein ny koral, kjem første originalkomposisjon for BUVUS – Tusten. Og like mykje som hovudpersonen i Fuglane av Tarjei Vesaas lever eit kontratfyllt liv, mellom glede og sorg, vekslar denne komposisjonen mellom eit lystig hovudtema, med ein kontrasterande og introvert molldel.

– So kjem to låtar som vart komponert og arrangert for BUVUS av to av medlemane – Martin Mathiesen sin Hormao og arrangementet til Åsleik Kapstad av The Legend. Som ein del av det å vere med i BUVUS, fekk medlemane høve til å skrive for bandet. Resultatet vart ein Snarky Puppy-inspirert komposisjon i 5/4, og akkordeon-musikk i ny drakt.

– Med ein siste introduserende koral, møter ein so Kjørøvar (sic!). Melodien lagde eg då eg var på alder med BUVUS-gjengen, og eg tenkte det vart ein slags slutta ring å la jamnaldrande spele låta – med 13 års forskyving. Til slutt kjem ein komposisjon som hentar inspirasjon frå albumet Free Jazz: A Collective Improvisation av saksofonist Ornette Coleman. Originalt var dette ei plate kor to jazzkvartettar spelte i to ulike rom, utan å høyre kvarandre. Resultatet var herleg kaotisk. BUVUS prøvde å skape noko av den same kaotiske stemninga på Vendskap, ved at dei fire solistane improviserte fyrst ein gong, for so å spele inn seg sjølv på nytt, medan ein reagerte på sin første improvisasjon, avslutter bandleder Andreas.

Buskerud og Vestfold ungdomsstorband og Buskerud ungdomsjazzorkester er del av Østnorsk jazzsenter og Buskerud musikkråds ungjazz-satsing, med tilskudd fra Viken fylkeskommune, tidligere Buskerud fylkeskommune. Andreas Rotevatn har ledet bandet siden 2016, og kommende søndag markeres også overgangen hvor trompeter Magnus Aannestad Oseth tar over bandledelsen etter Rotevatn. Aannestad Oseth kommer fra Steinberg i Nedre Eiker og er utnevnt til fylkeskunstner for Buskerud fylkeskommune i 2020. Tubaist Steffen Granly fortsetter som medinstruktør og produsent for bandet.


Konsert og plateslipp søndag 5.juli kl 15, Danevig folkehøgskole, Drammen
Bill. og forhåndskjøp av plater på Ticketco
På bakgrunn av pålegg om smittesporing må hver familie løse billett på forhånd, inkl barn under 18 (gratis). Husk å holde 1 meters avstand.

Besetning BUVUS:

Sunniva Skeide Klarinett
Åsleik Kapstad Trekkspill/altsaksofon
Adi Omund Patil Tenorsax
Emil Solberg Olsen Trompet
Nikolai Rokstad Trompet
Sandra Christensen Trøan Waldhorn
Eirik Kosberg Trombone
Emil Bø Trombone
Sondre Folkestad Tuba
Martin Stokke Mathiesen Piano
Mikkel Bordal Bass
Sebastian Lindland Trommer
Oskar Skorge Trommer
Henriette Hvidsten Eilertsen (gjest) Fløyte

Besetning BUJO:

Sunniva Skeide Klarinett
Christian Runningen Altsax
Adi Omund Patil Tenorsax
Anna Ouff Grøthe Akkordeon og sax
Nikolai Rokstad Trompet
Maria Aakerli Kjøk Trompet
Egil Kanstad Waldhorn
Eirik Kosberg Trombone
Sondre Folkestad Tuba
Emil Solberg Olsen Gitar
Hyacinte Salima Karlsen Piano
Henrik Lauritzen Piano
Lene Margrethe Nielsen Jenssen Bass
Arthur Løver Thommesen Trommer
Valdemar Dørmænen Irgens Trommer

Fra forsiden

Nyheter

Improvisasjonsverksted for ungdom

Østnorsk jazzsenter inviterer til improvisasjonsverksted for musikere i alderen 13 til 21 år. Deltakerne må kunne spille et instrument rimelig bra, men trenger ikke å beherske improvisasjon fra før.