Nyheter

Oslo 14 med nye framføringer av «Snow, Wind & Whale»

Vokalensemblet Oslo 14 tar verket «Snow, Wind & Whale» med på mausoleum og museum.

Verket «Snow, Wind & Whale» ble skapt som en kollektiv komposisjonsprosess, ledet av komponist og sanger i Oslo 14, Bendik Sells, høsten 2021. Musikken ble urframført i Emanuel Vigelands mausoleum i Oslo 20. november i fjor.

– Verket bygger på en fortelling om en planet der havene har frosset og verden er livløs, forteller Sells. – Ideen til «Snow, Wind & Whale» bygger på at naturens tilstand ikke bare kan sees, men også høres. Gjennom tunneler i isen renner vann, og i ulike hulrom høres minnene fra den klingende verden.

Inspirert av ulike forskeres lydopptak fra naturen, fantaserer og utforsker de ni sangerne i Oslo 14 ulike improvisasjoner i et helt spesielt klangrom som fanger, forsterker og omformer pust, sang og tale.

– Emanuel Vigelands mausoleum var i tankene som framføringsarena helt fra starten av, fortsetter Sells. – Rommet spiller definitivt en rolle som «medspiller» i framføringene. Nå skal vi gjenoppføre musikken i mausoleet, og i tillegg ta det med oss ut til to nye rom med hver sin unike akustikk. Vi er svært takknemlige for muligheten til å komme til både Blaafarveværket i Modum og Vestfossen kunstlaboratorium for å framføre musikken vår i nye rom for et nytt publikum.

Bendik Sells leder vokalensemblet Oslo 14 og har skapt verket «Snow, Wind & Whale». Foto: Åshild Bergill Hagen

– Verket opererer i grenseland mellom det komponerte og det improviserte, mellom fantasi og virkelighet. Hver enkelt sanger bidrar til utvikling og utførelse, noe som gjør alle fremførelser unike, til tross for at historien som fortelles forblir den samme, avslutter Bendik Sells.

Sangere:

Gro-Marthe Dickson
Åshild Bergill Hagen
Petter Hauglum
Ingrid Vik Henriksen
Hedda Hammer Myhre
Karoline Ruderaas Jerve
Marika Schultze
Bendik Sells
Eva B. Storrusten

Vokalensemblet Oslo 14 drives av Østnorsk jazzsenter.

Konserter:
Lør 28. mai kl 1500 og 1630, Emanuel Vigelands mausoleum, NB! Kun 25 billetter per forestilling. Forhåndssalg via Ticketco.
Søn 5. juni kl 1400, Blaafarveværket, Modum
Søn 5. juni kl 1630, Vestfossen kunstlaboratorium

Arr: Østnorsk jazzsenter.

Les musikkanmelder Arild R. Andersens konsertomtale fra premieren på «Snow, Wind & Whale» i november på Jazzinorge.no HER.

Fra forsiden

Intervju

OJKOS spelar Sigrid Aftret – inspirert av biletkunstnar Anna-Eva Bergman

Saksofonist og komponist Sigrid Aftret gav tidlegare i haust ut debutplata med bandet sitt Bêl som vart teke i mot med begeistra øyrer frå kritikarar og publikum. No er ho fersk i OJKOS, og tysdag 29.11 får vi høyre hennar første tolking av orkesteret. Vi ville høyre med Aftret om ho kunne fortelje om kva vi får høyre denne dagen.

Nyheter

Påmeldingen er herved åpnet!

Nyvinningen Jazzkurs 2023 blir garantert tettpakket med samspill og musikk nærmest døgnet rundt, når jazzpedagogene Shannon Mowday, Gunnar Halle og Steffen Granly inviterer unge musikanter fra hele landet til fem dagers intens jazzcamp i juni.