Nyheter

Påmeldingen er herved åpnet!

Nyvinningen Jazzkurs 2023 blir garantert tettpakket med samspill og musikk nærmest døgnet rundt, når jazzpedagogene Shannon Mowday, Gunnar Halle og Steffen Granly inviterer unge musikanter fra hele landet til fem dagers intens jazzcamp i juni.

Det var en gavetildeling fra Sparebankstiftelsen DNB som utløste et nytt faglig samarbeid mellom Østnorsk jazzsenter, Kråkstad Jazz og Det Nye Norske storband, forteller daglig leder i Østnorsk jazzsenter, Kari Grete Jacobsen:
– Takket være en treårig gavetildeling fra Sparebankstiftelsen, kan vi nå etablere et sommerjazztilbud for unge musikere i alderen 13 til 20 år.

Fem intense døgn i juni
– Vi planlegger en intens fem dagers sommerleir tettpakket med samspill, improvisasjon og jazz, forteller saksofonist Shannon Mowday, som er én av tre hovedlærere for Jazzkurset 2023. – Deltakerne skal få utvikle egen musikalitet gjennom ulike måter å uttrykke seg på, og joda, forsikrer Mowday, – det blir såklart tid til å hvile på nettene, men lange sommerdager skal gå med til å spille, lytte og lære av hverandre – from dusk till dawn.

– På Jazzkurset 2023 skal vi jobbe masse med samspill og lytting, forteller kursleder Shannon Mowday, her fotografert på øving med et internasjonalt ungdomsjazzorkester med medlemmer fra Norge og Sør-Afrika under Makhanda jazzfestival i 2019. Foto: Helge Lien.

Bygger på solid erfaring med ungjazz
Sammen med Shannon Mowday, utgjør Gunnar Halle og Steffen Granly grunnstammen i lærerstaben for Jazzkurset. Samlet har de tre lang erfaring innen jazzpedagogikk. Saksofonist Mowday har blant annet vært musikalsk leder for snart en hel generasjon unge musikere i  Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester, mens Halle er trompeter og pedagog ved jazzskolen Kråkstad Jazz i Nordre Follo kommune. Tredjemann, tubaist Steffen Granly, er fylkesmusiker i Trøndelag og produsent for Buskerud ungdomsjazzorkester.

– Vi tre jobber med jazz- og samspillopplæring på hver vår kant, forteller Gunnar Halle. – Nå slår vi oss sammen og lager et felles jazzkurs for opp til tretti unge deltakere. Vi regner med at jungeltelegrafen trår til sånn at vi får mange påmeldinger fra ungjazzere fra både land og strand, fortsetter han.

Inviterer både ferskinger og de med kjennskap til improvisasjon fra før
Steffen Granly har lang erfaring fra sommerkursbransjen etter å ha jobbet som kursprodusent for Norges Musikkorps Forbund Øst i mange år.
– Målet for Jazzkurset er å skape trygge rammer for samspill og improvisasjon, bekrefter Granly. – Dette blir en sommercamp for de som har drevet med jazzimprovisasjon før, men også for de som kanskje er litt ferske på å improvisere og å spille på gehør.

Tubaist Steffen Granly er én av tre hovedlærere på det nye Jazzkurset. – Vi kommer til å hente inn ekstra gjestelærere hver dag på kurset, alt etter hvor mange deltakere og hvilken besetning vi får, forteller Granly. Foto: Flatangernytt.

– Vi ønsker deltakere på absolutt alle instrumenter velkomne. Vi ønsker å speile dagens jazzuttrykk, så odde besetninger er ingen hindring! konkluderer Granly.

Samarbeid mellom tre jazzorganisasjoner
Det er Østnorsk jazzsenter, jazzskolen Kråkstad Jazz og Det Nye Norske Storband som arrangerer Jazzkurset 2023. Daglig leder for Østnorsk jazzsenter, Kari Grete Jacobsen, forteller at de tre organisasjonene hver for seg driver opplæring og talentutvikling for ulike aldersgrupper fra barn via ungdom og opp til unge voksne. – Nå samarbeider vi for første gang om et felles jazzkurs som vil gi unge musikere mer samspillerfaring.
– Vi skal etablere tettere nettverk blant ungjazzere fra hele landet, og skape nye musikalske vennskap på tvers av skolekretser og fylkesgrenser. Kom og bli med!, oppfordrer lederen for Østnorsk jazzsenter.

Jazzkurset finner sted på Skjeberg folkehøyskole ved Sarpsborg fra tirsdag 27. juni til lørdag 1. juli 2023. Påmelding via jazzkurs.no.

Fra forsiden