Nyheter

Påmeldingen er åpnet for Jazzkurs 2024!

Vi gjentar suksessen og inviterer unge musikanter fra hele landet til seks dagers intens jazzcamp i juni 2024.

Jazzkurs 2023 var en stor suksess, forteller daglig leder i Østnorsk jazzsenter, Kari Grete Jacobsen:
– 20 ungdommer i alderen 14 til 20 år kom reisende fra hele landet for å improvisere, jamme og spille sammen fra morgen til kveld. Tilbakemeldingene fra ungdommene har vært svært gode og nå ønsker vi å gjenta suksessen i 2024!

Seks intense døgn i juni
– Nå utvider vi kurset med en ekstra dag, slik at det blir seks dager fulle av samspill, improvisasjon og jazz, forteller saksofonist Shannon Mowday, som er én av tre hovedlærere for Jazzkurs 2024.– Vi legger også opp til mer samspill og undervisning på tvers av samspillgruppene slik at ungdommene får erfaring med ulike lærere og metoder.

– Vi skal jobbe masse med samspill og lytting i seks fulle dager til ende, forteller Shannon Mowday, her sammen med noen av deltakerne fra Jazzkurs 2023. Foto: Kat Gade

Bygger på solid erfaring med ungjazz
Sammen med Shannon Mowday, utgjør Gunnar Halle og Steffen Granly grunnstammen i lærerstaben for Jazzkurset. Samlet har de tre lang erfaring innen jazzpedagogikk. Saksofonist Mowday har blant annet vært musikalsk leder for snart en hel generasjon unge musikere i Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester, mens Halle er trompeter og pedagog ved jazzskolen Kråkstad Jazz i Nordre Follo kommune. Tredjemann, tubaist Steffen Granly, er fylkesmusiker i Trøndelag og produsent for Buskerud ungdomsjazzorkester og nystartede Østfold ungdomsjazzorkester.

– Vi som er hovedlærere har ulik tilnærming til jazzundervisning, forteller Gunnar Halle, men vi ønsker begge å hjelpe elevene på vei med å kunne uttrykke hvem de de er igjennom musikk. Selv legger jeg mye vekt på gehørspill, improvisasjon over gitt harmonikk, og fri impro i undervisningen, mens Shannon jobber mer med notert musikk som utgangspunkt for improvisasjon. Summen av dette en veldig bra pakke som gir ungdommene et godt utgangspunkt for å utforske jazz og improvisasjon, med et stort fokus på å lytte til hverandre og til helheten!

– Vi får også besøk av spennende gjestelærere, legger Shannon til, og disse blir nøye valgt ut med tanke på å gi oss nye impulser og perspektiver på det å spille og improvisere sammen.

Gunnar Halle legger mye vekt på gehørspill og improvisasjon i sin undervisning, her fra Jazzkurs 2023. Foto: Kat Gade

Inviterer både ferskinger og de med kjennskap til improvisasjon fra før
Steffen Granly har lang erfaring fra sommerkursbransjen etter å ha jobbet som kursprodusent for Norges Musikkorps Forbund Øst i mange år.
– Målet for Jazzkurset er å skape trygge rammer for samspill og improvisasjon for opp til tretti unge deltakere, bekrefter Granly. – Dette blir en sommercamp for de som har drevet med jazzimprovisasjon før, men også for de som kanskje er litt ferske på å improvisere og å spille på gehør. Vi regner med at jungeltelegrafen trår til sånn at vi får mange påmeldinger fra ungjazzere fra både land og strand, fortsetter han.

Tubaist Steffen Granly er én av tre hovedlærere på det nye Jazzkurset. – Vi kommer til å hente inn ekstra gjestelærere hver dag på kurset, alt etter hvor mange deltakere og hvilken besetning vi får, forteller Granly. Foto: Flatangernytt.

– Vi ønsker deltakere på absolutt alle instrumenter velkomne. Vi ønsker å speile dagens jazzuttrykk, så odde besetninger er ingen hindring! konkluderer Granly.

Samarbeid mellom tre jazzorganisasjoner
Det er Østnorsk jazzsenter, jazzskolen Kråkstad Jazz og Det Nye Norske Storband som arrangerer Jazzkurset 2024. Daglig leder for Østnorsk jazzsenter, Kari Grete Jacobsen, forteller at de tre organisasjonene hver for seg driver opplæring og talentutvikling for ulike aldersgrupper fra barn via ungdom og opp til unge voksne. – Nå samarbeider vi om et felles Jazzkurs som vil gi unge musikere mer samspillerfaring.
– Vi etablerer nettverk blant ungjazzere fra hele landet, og skaper nye musikalske vennskap på tvers av skolekretser og fylkesgrenser. Kom og bli med!, oppfordrer lederen for Østnorsk jazzsenter.

Jazzkurset finner sted på Skjeberg folkehøyskole ved Sarpsborg fra mandag 24. til lørdag 29.juni 2024. Påmelding via jazzkurs.no.

Jazzkurs er støttet av Sparebankstiftelsen DNB og UngMusikk.

Fra forsiden

Nyheter

Jazzkurs 2024 er i gang!

23 unge musikere fra hele landet møtes til Jazzkurs i regi av Kråkstad Jazz og Østnorsk jazzsenter.