Nyheter

Uforståelig kuttforslag rammer Oslos musikalske brobygger

Byrådet snubler i småsummer når de foreslår å kutte nesten fire hundre tusen kroner til Oslos store musikkscene Cosmopolite, fastslår Kari Grete Jacobsen, daglig leder for Østnorsk jazzsenter.

Byrådet i Oslo la 25. september 2024 fram forslag om å redusere driftstilskuddet til Cosmopolite Scene med kr 387 833, fra kr 1 mill i 2024 til kr 612 167 for 2025. Cosmopolite Scene har søkt om en økning til kr 1,5 mill for 2025 for blant annet å kunne videreutvikle satsingene på musikkaktiviteter for minoritetsmiljøer i Oslo, bedre infrastrukturen for publikum og artister i et gammelt og ærverdig bygg, videreføre verdens eldste festival for string-swing, Djangofestivalen, med mer.

Et angrep på mangfoldet og scenen som støtter opp om minoritetsmiljøer
– Cosmopolite er en sentral institusjon i Oslos musikkliv. Her får et bredt publikum tilgang til musikk fra hele byen og hele verden, og det er uforståelig at byrådet i det hele tatt har tanker om å redusere sin andel i spleiselaget som gir et så stort musikalsk mangfold på en av byens viktigste musikkscener. Cosmopolite er dessuten en særdeles viktig scene for både musikere og publikum med minoritetsbakgrunn, og ikke minst for minoritetsarrangører som jevnlig samarbeider med konsertstedet, uttaler Jacobsen.

Store ressurser brukt på infrastruktur, utbedring og musikk til et bredt publikum
– Cosmopolite har vært en brobygger for musikk fra alle verdens hjørner helt siden oppstarten i Industrigata på Majorstuen i 1992, forteller Miloud Guiderk, kunstnerisk leder for Cosmopolite.
– Vi har lagt ned store ressurser og mye arbeid i å utbedre konsertsalene her på kulturslottet Soria Moria helt siden vi flyttet hit i 2008, fortsetter han.

– Vi tar i mot 50 000 publikummere til om lag 200 konserter hvert år, og det er vanskelig å forstå hvorfor kommunen foreslår kutt i et byomfattende helårstilbud med musikk for barn, unge, voksne og eldre, sier Anna Sienkiewicz, daglig leder på Cosmopolite.

Politikerne trosser kulturetatens anbefaling om å øke tilskuddet
– Fire hundre tusen kroner er et lite beløp for kommunen, men et stort innhugg i vårt budsjett, forklarer Sienkiewicz.

– Vi håper forslaget beror på en misforståelse, og at politikerne i kulturutvalget og bystyret vil lytte til kommunens egen Kulturetat som anbefaler å øke tilskuddet til Cosmopolite, når budsjettet skal vedtas i desember, konkluderer lederne for Østnorsk jazzsenter og Cosmopolite.

 

Fra forsiden

Nyheter

Grønn turné med finsk artist

Under turnéflagget Better Live skal finske Linda Fredriksson turnere med sitt band og plata «Juniper» til jazzklubber på Sør- og Østlandet. Flekkefjord jazzklubb, Hamar jazzklubb, Nasjonal jazzscene, Urijazz i Tønsberg og Skiensjazzdraget er klubbene som får besøk når den første Better Live-turnéen går av stabelen i starten av oktober.