Sommerkurs i storbandspill 2016

Er du klar for sommerens vakreste storbandeventyr? I år topper vi laget med kremen av norske ensembleledere: Erlend Skomsvoll og Lars Erik Gudim.

Storbandsommerkurset finner sted i uke 32, fra mandag 8. til lørdag 13.august, på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole Ringsaker ved Moelv i Hedmark fylke. Kurset er åpent for musikere fra hele landet og i alle aldre fra 14 år og opp. Vi ønsker å ha med både jenter, gutter, kvinnfolk og karfolk – så her er det bare å melde seg på!

Som vanlig knaller vi til med en råsterk instruktørstab:

Erlend Skomsvoll. Foto: Egil Hansen
Erlend Skomsvoll er én av to storbandledere på årets sommerkurs. Foto: Egil Hansen

Erlend Skomsvoll og Lars Erik Gudim får ansvar for å lede hvert sitt storband, mens Torstein Lavik Larsen (trompet), Karin Hammar (trombone), Børge-Are Halvorsen (sax) og Siv Øyunn Kjenstad (trommer) leder gruppeundervisningen og gir timer på hovedinstrument.
Størstedelen av timeplanen består av tutti samspill i storband, men det blir også tid til gruppetimer, «lærerens time», improvisasjonstrening, jam-skole, litt bading i Mjøsa og mye sosialt samvær.

Om lærerne:

Erlend Skomsvoll hadde sin musikalske oppvåkning i Sandvika storband og Musikkflekken Workshop Big Band på 90-tallet. Siden den gang har han satt tydelig preg på norsk jazz ikke minst gjennom å skrive for og lede Trondheim jazzorkester gjennom en rekke musikalske høydepunkter hvor samarbeidet med Chick Corea bare er ett av dem. Mange kjenner også Skomsvoll fra Come Shine; kvartetten som stadig tar publikum med storm med sine fantasifulle og nyskapende tolkninger av gode, gamle standardlåter.

Lars Erik Gudim. Foto: Forsvaret
Lars Erik Gudim leder «voksenbandet» i august. Foto: Forsvaret

Lars Erik Gudim er et kjent navn i storband- og orkestersammenheng. Det finnes vel knapt et proft storband eller orkester i detta landet hvor Gudim ikke har vært innom som arrangør, komponist eller bandleder. Nå om dagen dirigerer han Marinemusikken i Horten og er kapellmester på Norsk Militær Tattoo. Vi kan forvente oss militær presisjon og kadaverdisiplin (?) kombinert med en solid dose godt humør og swingende feeling fra en av våre aller mest erfarne storbandledere på årets sommerkurs.

 

Om gruppelærerne:

Børge-Are Halvorsen Foto: John Hughes
Børge-Are Halvorsen Foto: John Hughes

Saksofonist Børge-Are Halvorsen gjør et etterlengtet comeback på storbandkurset i år. Til vanlig finner man Lillehamringen like ofte i storband-rekkene som foran bandet; han er en av de faste medlemmene i Ensemble Denada og han leder, arrer og skriver for blant andre Bjørvika Business Band i Oslo. I tillegg er han ofte å finne i orkestergrava når musikaler og den slags oppføres ved hovedstadens teaterscener, eller når de norske tv-kanalene trenger storband eller blåserekker. Innimellom alt dette rekker han også å undervise saksofonstudentene ved UiO, og i uke 32 setter han altså kursen mot Moelv og Storbandsommerkurset.

Torstein Lavik Larsen
Torstein Lavik Larsen underviser på storbandkurset for andre år på rad

 

.

.

Trompetist Torstein Lavik Larsen underviste på sommerkurset også i fjor, og vi gleder oss stort til at han kommer tilbake i år. Han har utdanning fra «jazzlinja» ved NTNU i Trondheim, og spiller i flere jazzband; Skadedyr, Oker, Operasjon Hegge og ikke minst  sin egen kvartett Torstein Ekspress som kommer med ny plate til høsten.
Jeg ser fram til å treffe masse trivelige folk og å snakke om og spille bra musikk på sommerkurset til sommeren, sier Torstein som oppfordrer både «gamle» og nye deltakere til å melde seg på kurs.

Karin Hammar. Foto: Leif Johansson
Karin Hammar. Foto: Leif Johansson

 

 

Vi har i flere år forsøkt å få trombonist Karin Hammar over fra Sverige, og i år fikk vi endelig kalendrene til å klaffe. Hammar er en av grannelandets mest etterspurte trombonister. Hun spiller med søstera si Mimmi i kvartetten Sliding Hammers, har nettopp gitt ut plate med sin egen Karin Hammar Fab 4 og turnerer mye rundt både i Sverige og i Europa. Hun har også spilt med både EBU Big Band og Jazz Baltica Orchestra.

I august vender hun endelig hornet mot Norge og Moelv for å bli kjent med en livlig sommerkursgjeng.

 

Siv Øyunn Kjenstad er et nytt bekjentskap i lærerstaben på sommerkurset. Foto: Thor Egil Leirtrø
Siv Øyunn Kjenstad er et nytt bekjentskap i lærerstaben på sommerkurset. Foto: Thor Egil Leirtrø

Til å holde styr på kompet har vi i år fått med oss trommeslager Siv Øyunn Kjenstad. Kjenstad har også gått på «jazzlinja» ved NTNU i Trondheim, og hun er stadig å se på klubbscener og festivaler over det ganske land. Til sommeren blir hun ikke minst å se og høre i inn- og utland med Bugge Wesseltofts nye New Conception of Jazz og i sitt eget band Øyunn. Ellers har hun blant annet spilt med Trondheim jazzorkester & Christian Wallumrød, Jon Balkes Batagraf og med Synne Sandens Chili Vanilla.

..

Mål for sommerkurset:

 • å gi storbandmedlemmer fra hele landet mulighet til å spille sammen og lære mer om storbandspill og improvisasjon av noen av landets beste jazzpedagoger
 • å gjøre deltakerne kjent med ny, norsk storbandmusikk

Organisering og gjennomføring:

 • kurset starter mandag 8.august kl 1200 og avsluttes med konsert lørdag ettermiddag som er åpen for publikum, venner og familie
 • all undervisning foregår på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole Ringsaker hvor deltakere og lærere innkvarteres på internat i enkeltrom med bad
 • deltakerne settes sammen i to storband: ett ungdomsstorband og ett band med voksne deltakere
 • det blir gitt undervisning i storbandspill og improvisasjon, samt individuell og gruppevis instrumentopplæring

Hvem kan delta:

 • storbandmedlemmer, storbandledere, kulturskoleelever og -ansatte, samt alle andre som ønsker å lære mer om storbandspill og improvisasjon
 • deltakere fra hele landet er velkomne!
 • nedre aldersgrense 14 år
 • alle deltakere må ha spilt noen år, og beherske instrumentet sitt
 • skolen er tilrettelagt for funksjonshemmede og vi aksepterer ledsagerbevis

Deltakeravgift: kr 5400 for voksne / kr 4400 for ungdom og studenter under 26 år.
Avgiften inkluderer opphold med fullpensjon og all undervisning.

PÅMELDING ER AVSLUTTET

 

Sommerkurs 2016 ToppbannerSommerkurs i storbandspill arrangeres av Hedmark og Oppland musikkråd og Østnorsk jazzsenter med tilskudd fra Musikkens studieforbund, Hedmark fylkeskommune, Oppland fylkeskommune, KOMP og Norsk jazzforum.

Sommerens vakreste storbandkurseventyr 2015. Foto: Ingrid Ytre-Arne
Blide deltakere på fjorsommerens vakreste storbandkurseventyr. Foto: Ingrid Ytre-Arne

 

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

Lærere på sommerkurset i 2015:

Aske Drasbæk 2_foto Daníel Starrason
Foto: Daníel Starrason

ASKE DRASBÆK (Danmark – saxofon/fløyte/klarinett) er et av de mest fremtredende navn på den danske jazzscenen. Han har mottatt hele to grammy’er ved Danish Music Awards Jazz – først i 2011 med bandet ”Orpheus” og siden i 2013 hvor Aske Drasbæk Group ble kåret til ”Årets Nye Danske Jazznavn” for sin debutplate ”Old Ghost”.
Aske har spilt med de noen av de mest sentrale bigbands i Danmark; Aarhus Jazz Orchestra, N. J. Steen’s Monday Night Bigband, Tivoli Bigband, Tip Toe Bigband, Ib Glindemann’s Big Band og mange flere. I tillegg til disse orkestrene er Aske medgrunnlegger av ”Det Ny Big Band” – et spennende og nytenkende tiltak på den Købehavnske jazzscenen.
Aske skal lede voksenstorbandet på årets kurs.
www.askedrasbaek.dk

 

Hayden powell foto Hans Christian Tho
Foto: Hans Christian Tho

HAYDEN POWELL ledet ungdomsbandet. Hayden er trompetist og komponist med base i Oslo. Han er opprinnelig engelsk, men flyttet til Norge som barn og vokste opp i Molde. Han arbeider i en rekke stilarter med vekt på jazz og improvisert musikk og har gitt ut to album i eget navn, The Attic (2011) og Roots and Stems (2013). Et nytt album med tittelen Circadian Rhythm and Blues er planlagt utgitt høsten 2015.
Hayden har vært leder for Midtnorsk ungdomsstorband og Big Boss Band i Oslo. Han har også gjort prosjekter med egen musikk med bl.a. Ett Fett Storband på Lillestrøm og spilt masse med Trondheim jazzorkester. I tillegg er Hayden ofte å se på vikarpodiet som instruktør for en rekke storband i Oslo-området.

Hanna foto Johannes Selvaag
Foto: Johannes Selvaag

HANNA PAULSBERG (saxofon) er utdannet ved jazzlinja på NTNU i Trondheim. For tiden jobber hun som frilansmusiker med base i Oslo. Hanna er en allsidig saxofonist og er aktuell med band som Hanna Paulsberg Concept, Trondheim Jazzorkester og Plopi. I vinter spilte Hanna med Nordic All Stars, et sammensatt band med nordiske jazzmusikere på jazzfestivaler i Singapore og Indonesia. Hanna har undervist på storbandkurset tidligere og gleder seg til å komme tilbake!
www.hannapaulsberg.com

 

 

torsteinTORSTEIN LAVIK LARSEN (trompet) er utdannet ved Jazzlinja ved NTNU i Trondheim. Torstein er frilanser basert i Oslo og aktiv i flere band. Han er initiativtaker og komponist i hovedprosjektet sitt Torstein Ekspress, hvor blant annet Hanna Paulsberg er med. Andre band han spiller i, er Operasjon Hegge, Pip og Skadedyr. Med disse har han spilt på konsertscener og festivaler over hele landet, samt medvirket på en hel del plateutgivelser. Og til høsten gir han ut ny platen med Torstein Ekspress.

 

 

Foto: Andreas Ulvo
Foto: Andreas Ulvo

KRISTOFFER KOMPEN (trombone) er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Kompen leder det profesjonelle storbandet Kaba Orchestra, som bl.a. har samarbeidet med artister som Kurt Elling (USA) og Sinne Eeg (DK). Kompen har gitt ut to album med egne komposisjoner: Short Stories Of Happiness (2010) og Agdergata 1 (2013) og har bl.a. vært solist med KORK.
For tida leder han Akershus ungdomsjazzorkester, og har lang erfaring med å undervise på seminarer og sommerkurs.
www.kristofferkompen.no

 

Ellen BrekkenELLEN BREKKEN (komp) er utdannet ved Norges musikkhøgskole, og spiller både kontrabass og el-bass i band som Hedvig Mollestad Trio, Caledonia Jazzband og folkemusikkgruppa MAAR. I tillegg jobber hun mye frilans, blant annet for Oslo Nye teater hvor hun for tida sitter i «grava» på musicalen Chicago. Ellers er hun også ofte å finne på oppdrag for både Nathionaltheatret og Rikskonsertene.
Ellen er en allsidig musiker som mestrer de fleste sjangre. Hun har bred erfaring med undervisning, og gjør nå et etterlengtet comeback på storbandkurset på Ringsaker!

 

 

 

 

 

Fra forsiden

Intervju

OJKOS spelar: Henriette Eilertsen

Prosessen med debutplata Poems for flute var intens og lærerik for Henriette Eilertsen. Ut av bobla kjem ho til OJKOS med heilt ny musikk.

Intervju

Klanglige minner fra Bendik Sells og Oslo 14

Komponist Bendik Sells har komponert for det improviserande vokaleensemblet Oslo 14 som urframfører verket “Snow, Wind and Whale” i Vigelandsmausoleet laurdag. Korleis lét ni stemmer sine klanglege tolkingar av snø, vind og kvalsong?